Вчені знайшли причину вимирання динозаврів - вулкани не винні

Вчені знайшли причину вимирання динозаврів - вулкани не винні

Укрінформ
Вулканічна активність не відігравала безпосередньої ролі у масовому вимиранні динозаврів.

Про це повідомляє Phys.org.

За даними міжнародної групи дослідників, яку очолює Єль, вулканічна активність не відігравала безпосередньої ролі у масовому вимиранні динозаврів. Ймовірно, це був астероїд.

"Доцент Єльської геології та геофізики Пінкеллі Халл та її колеги стверджують у новому дослідницькому документі Science, що вплив на навколишнє середовище масових вивержень вулканів в Індії трапився до вимирання крейдо-палеогену 66 мільйонів років тому і тому не сприяли масовому вимиранню", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що більшість вчених визнає, що подія масового вимирання, також відома як K-Pg, сталася після того, як астероїд врізався у Землю. Деякі дослідники також зосередили увагу на ролі вулканів у K-Pg через вказівки на те, що вулканічна активність відбувалася приблизно в той же час.

"Вулкани можуть призвести до масових вимирань, оскільки вони виділяють багато газів, як SO2 і CO2, які можуть змінити клімат. Але останні роботи були зосереджені на термінах виверження лави, а не на виділенні газу", - сказала Халл.

Щоб точно визначити терміни викидів вулканічного газу, Галл та її колеги порівняли глобальну зміну температури та ізотопи вуглецю з морських скам’янілостей з моделями кліматичного ефекту викиду CO2. Вони дійшли висновку, що більша частина викиду газу відбулася задовго до удару астероїда - астероїд був єдиним рушієм вимирання.

"Вулканічна активність у пізньому крейді спричинила поступове глобальне потепління приблизно на два градуси, але не масове вимирання. Ряд видів перемістився до Північного та Південного полюсів, але перемістився назад задовго до удару астероїда", - сказав колишній дослідник Єльського університету Майкл Хенехан, який склав температурні записи для дослідження.

"Багато людей припускають, що вулкани стали рушієм K-Pg, і ми говоримо: "Ні, вони не стали ", -  додає Халл.

Вчені відзначають, що ці виверження дійсно вплинули на клімат, але температура повернулася до норми до того, як динозаври почали вимирати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-