Вчені створили

Вчені створили "розумну майку", яка може виявляти захворювання легенів

Інфографіка
Укрінформ
Вчені з нідерландського Універсітета Радбуда розробили "розумну майку", яка буде відстежувати дихання і може використовуватися для моніторингу захворювань легенів людини.

Про це повідомляє портал Naked Science.

"Міжнародна група вчених з медичного центру Університету Радбуда (Нідерланди) розробила розумну майку, яка здатна точно відстежувати дихання і може використовуватися для моніторингу захворювань легенів", - йдеться в повідомленні.

Сам пристрій надсилає дані на мобільний додаток і дозволяє контролювати дихання також у здорових людей, поки вони зайняті своїми повсякденними заняттями.

Як повідомляє портал, розробку назвали "Hexoskin". Її суть у тому, що майка за допомогою вбудованих сенсорів «відчуває», як тканина розтягується, коли грудна клітка людини розширюється і стискається, і використовує ці показники для вимірювання обсягу повітря, яке вдихається і видихається. Крім того, девайс записує частоту серцевих скорочень.

За словами Деніза Манне, лікаря з Університету Радбуда, "розумні майки" вже існують, але вони, як правило, використовуються професійними спортсменами, проте вчені хотіли подивитися, чи здатна ця технологія забезпечити точну і більш практичну альтернативу для вимірювання функції легенів.

Читайте також: Apple запатентувала “розумну прикрасу” на панель iPhone — ЗМІ

"Наші результати важливі, оскільки показують, що пацієнти можуть носити розумну майку кожен день, при цьому точно контролювати роботу своїх легенів", - пояснив Манне.

Як зазначають творці розробки, тепер з'явилася надія, що мільйони хворих зможуть заощадити час на поїздки до лікарні й контролювати своє дихання самостійно за допомогою такої зручної і легкої речі.

Фото: naked-science.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-