У новій iOS 13 знайшли критичну помилку

У новій iOS 13 знайшли критичну помилку

Укрінформ
Критична помилка у новій операційній системі від Apple — iOS 13 — дозволяє стороннім клавіатурам увімкнути "повний доступ" до даних без дозволу власника пристрою.

Про це повідомляє The Next Web.

"Виробник iPhone попереджає користувачів про проблеми безпеки, що впливають на сторонні додатки клавіатури", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, ця помилка потенційно може дозволити виробникам клавіатури збирати дані про натискання клавіш без відома власника пристрою і передавати їх на свої сервери.

Сторонні клавіатури, такі як GBoard, SwiftKey і Grammarly, можна запускати як окремий додаток або запитувати "повний доступ" для взаємодії з іншими додатками і надання додаткових функцій.

Читайте також: В новій iOS 13 вже знайшли серйозну уразливість

Але, згідно з документом підтримки, випущеним компанією, помилка в програмному забезпеченні (ПЗ) може привести до того, що ці додатки отримають "повний доступ", навіть якщо він не був схвалений.

Водночас у компанії наголошують, що помилка не впливає на вбудовану клавіатуру Apple або інші додатки клавіатур, які не використовують повний доступ.

В Apple заявили, що планують вирішити цю проблему в наступному оновленні ПЗ.

"Повний доступ" також дозволяє розробнику клавіатури збирати всі дані про натискання клавіш і все, що вводить користувач.

Наприклад, коли Gboard надається повний доступ, вона дозволяє виконувати пошук Google прямо з клавіатури. При цьому запити будуть відправлені в Google, але ніякі інші дані користувача не будуть передані. У випадку подібного додатка від відомого розробника, причин для занепокоєння немає.

Читайте також: Осіння презентація Apple: без технологічної революції та “вау-ефекту”

Але якщо це додаток від менш відомого розробника, і власнику пристрою незручно ділитися такими даними натискання клавіш, потрібно перевірити, чи був включений повний доступ без його відома.

Для цього потрібно відкрити меню "Налаштування — Загальні - Клавіатура — Клавіатури" і ознайомитися зі встановленими сторонніми додатками, які можуть використовувати повний доступ до системи.

Крім того, можна тимчасово видалити всі сторонні клавіатури з пристрою, поки Apple не випустить виправлення.

Проте, як зазначається, проблем з оновленням системи до версії iOS 13 бути не повинно, ситуацію з клавіатурами також обіцяють незабаром виправити.

Фото: Justin Sullivan/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-