Хакер поширював вірус із DarkNet, замаскований під оновлення комп’ютерних ігор

Хакер поширював вірус із DarkNet, замаскований під оновлення комп’ютерних ігор

Укрінформ
Кіберполіція викрила 18-річного мешканця Івано-Франківської області, який поширював вірус, замаскований під оновлення комп’ютерних ігор.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції НПУ.

"18-річний мешканець Івано-Франківської області поширював шкідливе програмне забезпечення для віддаленого керування ураженим комп’ютером. Відтак, він отримував повний доступ до комп’ютера, включаючи конфіденційну інформацію користувача, логіни та паролі до усіх його облікових записів, а також онлайн банкінгу", - йдеться у повідомленні.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження.

Так, працівники Карпатського управління кіберполіції встановили, що вірус чоловік купив у DarkNet.

"Модифікувавши його, хлопець поширював шкідливе програмне забезпечення серед друзів, знайомих, а також розмістив на відкритих джерелах для завантаження усіма бажаючими. При цьому зловмисник маскував файл як веб-браузер, а також як файл для оновлення комп’ютерних ігор", - поінформували у кіберполіції.

За місцем проживання чоловіка поліція провела обшук, було вилучено комп’ютерну техніку, що використовувалась ним у злочинних цілях.

Під час попереднього огляду техніки працівники кіберполіції виявили активні сесії із панеллю адміністрування ШПЗ. Також було виявлено ряд підключень до персональних комп’ютерів потерпілих.

Слідчі поліції Івано-Франківської області, за процесуального керівництва прокуратури Івано-Франківської області, розпочали досудове розслідування за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) КК України. Вилучену техніку направлено на експертизу.

Поліція встановлює усіх громадян, які стали жертвами чоловіка. Наразі йому загрожує до шести років ув’язнення.

Читайте також: Хакери злили в мережу дані 35 мільйонів клієнтів Lion Air

У свою чергу, кіберполіція радить громадянам дотримуватися правил кібергігієни, аби уберегти свій комп’ютер від подібних втручань.

Зокрема, потрібно: встановлювати актуальні оновлення операційної системи; використовувати антивірусні програми та постійно оновлювати їх; не здійснювати завантаження невідомих і підозрілих файлів або архівів; не переходити за підозрілими електронними посиланнями (в соцмережах, пошті тощо).

У кіберполіції також закликали громадян у разі виявлення на своєму комп’ютері спроб компрометації, повідомити їм про це за допомогою форми зворотного зв’язку.

Фото: cyberpolice.gov

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-