Осіння презентація Apple: без технологічної революції та “вау-ефекту”

Осіння презентація Apple: без технологічної революції та “вау-ефекту”

Аналітика
Укрінформ
Гаджети не зовсім нові, скоріше — оновлені, вдосконалені. Схоже, Тім Кук знову схитрував, притримавши реальні інновації до наступного, 2020 року

10 вересня в театрі Стіва Джобса Купертіно (Каліфорнія, США) відбулася щорічна осіння презентація гаджетів від Apple, де показали нові моделі смартфонів iPhone 11 з потрійною “камерою-плитою”, розумний годинник Apple Watch Series 5 з титановим корпусом та екраном, що не гасне, а також модернізований планшет iPad, який “виріс” на 0,5 дюйма.

Враження фанатів техніки розділилися. Одні пишуть: “Ну, таке собі... Чекали більшого. Особливого бажання замінити стару модель на оновлену немає, революція Apple знову не вдалася”. У той час, як інші кажуть, що презентація виправдала майже всі очікування, вразивши можливостями презентованих новинок.

Тож що було на презентації від Apple, а також, коли ці гаджети «приїдуть» в Україну і скільки вони коштуватимуть – у короткому огляді Укрінформу

iPhone 11, iPhone 11 Pro та iPhone 11 Pro Max: найпотужніший процесор і камера з дизайном кухонної плити

Новий айфон з'явився в трьох модифікаціях. Перший - iPhone 11. Повноцінний спадкоємець XR (або 10R - “папірєднік”), але з двома камерами. Одна з них — з ширококутним об'єктивом (тепер все і вся влізе в кадр — кут 120 градусів). Крім того, з’явилася функція “нічний режим”, яка включається автоматично: прибирає шуми і робить фінальний кадр світлішим.

 iPhone 11
iPhone 11

Характеристики екрану, знову ж так, як в XR. Зате процесор новий і, як стверджує Apple, найпотужніший з усіх існуючих на сьогодні (процесор Apple A13 Bionic в 1,5 рази швидший, ніж попередник). Корпус захищений за стандартом IP68 - тепер з iPhone 11 можна навіть пірнати. До слова, про корпус — нові кольори явно вдалися. Ніжний м'ятний і бузковий (червоний, чорний, білий і жовтий залишилися в строю, натомість, від синього та коралового в компанії чомусь відмовилися, - Авт.) цілком можуть стати хітами серед прекрасної половини людства.

iPhone 11 Pro та iPhone 11 Pro Max
iPhone 11 Pro та iPhone 11 Pro Max

iPhone 11 Pro та iPhone 11 Pro Max (з 5,8 і 6,5 дюймовими екранами) вже через кілька годин після презентації встигли стати об’єктами дотепів та жартів через несподіваний, скажемо так, дизайн - три випуклі камери на такому ж випуклому квадратному «майданчику».

Як в Мережі жартують з нового iPhone 11

Утім з якістю фотографій у нового айфона, здається, проблем не буде. Всі три модулі знімають із роздільною здатністю 12 МП, один з об'єктивів - ширококутний і дозволяє робити незвичайні пейзажі та портрети. Більше того, знімати можна з чотириразовим зумом. При наведенні на об’єкт зйомки смартфон видає «чергу» - 13 фото: 9 після натискання кнопки та 4 до нього. Згодом, програма обробляє знімки та «збирає» їх в один для отримання найкращого результату. Тож, мабуть, камери виправдали високі очікування тих, хто прагне новинок. Утім, чекаємо можливості перевірити їх на ділі (коли — читай нижче).

Власне, це все. Адже в усьому іншому новенькі iPhone 11 Pro та iPhone 11 Pro Max майже нічим не відрізняються від XS і XS Max (або 10S і 10S Max відповідно), а саме: той же OLED-екран, те ж саме розширення. Зате з'явився новий колір корпусу — насичений темно-зелений (як на мене - виглядає стильно, - Авт.).

Apple Watch Series 5: із новим екраном, який ніколи не спить

Корпус Apple Watch Series 5 отримав нову титанову версію, а дисплей — довгоочікувану функцію Always On (не гасне, як раніше), яка жодним чином не вплине на автономність: обіцяють — 18 годин роботи без підзарядки. З одного боку, це не так багато, а з іншого — для годинника із серйозним функціоналом дуже непогано. Представлені чотири варіанти корпусу: алюмінієвий, сталевий, керамічний і титановий.

У плані функціональності Apple продовжує розвивати тему здоров'я — в годинник додали додаток з календарем жіночих циклів, компас і датчик рівня шуму. У Series 5 вбудований модем, а також можна робити екстрені виклики в 150 країнах світу (навіть без айфона).

І останнє — це продуктивність та обсяг пам’яті. Годинник п'ятої серії має нову начинку — 64-бітний двоядерний процесор S5. Відповідно, більш висока продуктивність — у 2 рази швидше попередника. Обсяг пам’яті збільшили з 16 до 32 ГБ.

іPad: з великим екраном, підтримкою стилуса та клавіатур

Про новий iPad, як і про iWatch, особливо нічого розказувати, адже від “папірєдніків” він не сильно відрізняється. Рамки навколо дисплею нікуди не поділися, як і кнопка Touch ID (відбитком пальця відмикати заблокований екран. тощо). 10,2 дюймовий Retina-екран став яскравішим в 2,5 рази, а кількість пікселів збільшилася до 3 млн. Планшет підтримує Apple Pencil (стилус), фірмову клавіатуру, а також має новий процесор A10 Fusion і власну операційну систему iPadOS, яка розроблена спеціально для планшетів і, за словами Тіма Кука, по-справжньому розкриє їхні можливості (однією з її головних "фішок" є поліпшена багатозадачність, - Авт).

Коли чекати та скільки коштуватимуть “яблучні” новинки в Україні?

За інформацією національної мережі магазинів гаджетів та інноваційних технологій “Цитрус”, старт продажів в Україні планується орієнтовно на жовтень. Щодо ціни, то вартість iPhone 11 стартуватиме від 23 999 гривень, iPhone 11 Pro - від 34 999 гривень, iPhone Pro 11 Max - від 37 999 гривень, Apple iPad 10.2 7 покоління - від 10 999 гривень, Apple Watch Series 5 40 мм - від 13 699 гривень та Apple Watch Series 5 44 мм - від 14 699 гривень.

Без “вау-ефекту”: експерти про осінню презентацію Apple

Укрінформ попросив експертів з технологій і діджіталу оцінити презентовані Apple гаджети: наскільки вони інноваційні та чи коштують своїх грошей?

Стартапер, розробник екзоскелета UniExo, Антон Головаченко дещо розчарований - від презентації чекав більшого.

Антон Головаченко
Антон Головаченко

“Потрійна камера на телефоні? І що? Китайські бренди зробили це набагато раніше. Ймовірно, Apple просто підіграла більшою мірою азіатському ринку... Так, пристрої працюють швидше, але й цим більше не здивуєш. Фанати чекали більшого. Думаю, тому й з'явилися перші жартівливі інтернет-меми по цій темі, - каже Головаченко. - Щодо вартості пристроїв, то, гадаю, вона завищена в два-три рази. В цьому році не бачу сенсу купувати “яблучні” новинки. Бо, повторюся, особливих інновацій немає. Думаю, ставка робиться на 2020 рік, до якого готуються безліч компаній. Маю надію, що хоч тоді компанія здивує справжніх поціновувачів бренду”.

Подібну думку висловив засновник Vinnytsia IT-cluster та ІТ-компанії Winstars Technology Дмитро Софіна:

 Дмитро Софіна
Дмитро Софіна

“В Інтернеті було чимало інформації про новий MacBook Pro на 16 дюймів, airpower та розумні окулярів, а по факту — бачимо лише вдосконалення існуючої технології в контексті збільшення заряду акумулятора, пришвидшення заряджання, кращу камеру і процесор при досить великій вартості. Але нічого концептуально нового, аналогічно щодо інших технології та рішень. Звісно, проблем із продажами не буде. Але приводячи до ідеалу революційні рішення, корпорація Apple може запізнитися і впустити “пальму першості” таким корпораціям як Samsung і Google”.

Своєю чергою співзасновник IT-консалтингової компанії Molfar.io Сергій Пирогов каже, що якщо ви носите в кишені iPhone 7 або старше, то однозначно один із трьох нових смартфонів від Apple буде гарним придбанням. Утім, якщо модель новіша (iPhone 8, iPhone X, iPhone XS), то оновлюватися особливо немає сенсу. І розібрав презентацію “по цеглинкам”.

Сергій Пирогов
Сергій Пирогов

Пирогов: “Я великий фанат компанії Apple і завжди дуже підтримую всі їхні продукти і оновлення. Цього разу новинки вийшли хорошими, але без вау-ефекту. Було багато інсайдів до презентації, що там очікувати, але багато функцій так і не увійшли в реліз 11-й версії смартфона. У зв‘язку з цим, телефон вийшов не проривним. Наприклад, у того ж Samsung у флагманської версії Galaxy S10 є і реверсивна бездротова зарядка для зарядки аксесуарів, і сканер відбитків пальців вбудований в екран, і відсутність великого вирізу на екрані під фронтальну камеру. В цьому році Apple "притримала" багато функцій для наступного покоління. Видно що це все зроблять, але не зараз. Наприклад, раніше вийшли нові AirPods з бездротовою зарядкою (привіт реверсивна зарядка) і відмовилися в пристроях від сенсора відбитків пальця TouchID (привіт новим сенсорам). Так само, очікувався реліз бездротових маячків для речей (Apple Tags), але і їх не було. У свою чергу, в iPhone додали новий чіп U1 для технології Ultra Wideband (точне позиціонування на невеликі відстані). Що робить ще одну закладку на майбутнє для подальшої презентації Apple Tags.

Також Apple в цей раз виявилася непослідовною в лінійках продуктів. У жовтні минулого року вийшов iPad Pro нового покоління (Pro - фокус на професійне використання фотографами, дизайнерами, архітекторами, музикантами і т.п.), в якому стандартний роз‘єм Lightning замінили на універсальний USB-C для сумісності з професійним обладнанням (камери, принтери, монітори і т.п.). Але чомусь iPhone Pro (теж з фокусом на професіоналів) вийшов без USB-C (очікуємо цієї “новинки” тепер на наступний рік). Але притримав усі ці функції цього разу, вони на рік залишилися позаду конкурентів, випускаючи флагман, який явно програє в багатьох параметрах.

Але не все так погано. Наприклад, нові процесори A13 Bionic залишили позаду УСІ процесори конкурентів. Зараз це найпродуктивніший процесор (і відеопроцесор за сумісництвом) на ринку смартфонів. З плюсів ще суперміцне скло корпусу (спереду і ззаду - найміцніше скло на ринку смартфонів), ефективне енергоспоживання (в новій моделі заявлено на 4 години більше часу роботи батареї), покращений. Камера — безумовно добра. Але три камери давно вже є не тільки у флагманах конкурентів, а й навіть в деяких бюджетних телефонах. Нічний режим зйомки. Ну, це те, на чому довгий час Google Pixel будував свою рекламу, порівнюючи свої дуже гарні знімки з «чорними» фотографіями з iPhone. В цьому році Apple наздогнала їх в цьому.

Якщо ми подивимося, то Apple доводиться все більше і більше наздоганяти своїх конкурентів то в одному, то в іншому. А все пов’язано з цією стратегією “притримування інновацій“. З іншого боку, їх теж можна зрозуміти, адже щороку видавати революційні технологічні відкриття дуже складно. Тому вони хитрують і розтягують все на 3 роки (3 покоління телефонів). Ви можете переглянути цей цикл за останні шість років:

  • iPhone 6 (нова модель) - iPhone 6S (трохи поліпшили начинку) - iPhone 7 Plus (поліпшили камеру);

  • iPhone X (нова модель) - iPhone XS (трохи поліпшили начинку) - iPhone 11 Pro (поліпшили камеру).

Так що в наступному році чекаємо на нову модель. Чи виграшна це стратегія? Покаже час”.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-