Дзеркало, яке підкаже моду. IFA-2019

Дзеркало, яке підкаже моду. IFA-2019

Укрінформ
У Берліні в 59-й раз відчинила свої двері найбільша виставка побутової техніки та електроніки

Нас майже перестали дивувати досягнення технічного прогресу. Він, прогрес, рухається швидше, ніж ми встигаємо за ним. Технічні новинки та удосконалення з'являються так швидко і в без того швидкоплинному часі, що мозок не встигає переварювати інформацію про них, через що ті нерідко залишаються непоміченими широкою публікою неекспертного рівня.

Ні, я не кажу про глобальні прориви на кшталт польоту до інших планет (хоча, мабуть, і цим сьогодні вже не всіх проб'єш, а колись космонавтів знали поіменно). Йдеться про прилади, які настільки щільно увійшли в наше повсякденне життя, що їхнє сусідство ми сприймаємо як щось само собою зрозуміле. Йдеться про побутову техніку та електроніку.

Між тим, виробники постійно удосконалюють свою численну продукцію і прагнуть поділитися новинками з професіоналами і споживачами. Чудова можливість зробити це – на виставці IFA-2019, яка проходить у Берліні 6-11 вересня.

ВІД А ДО Z

IFA – найбільша профільна виставка такої техніки в Європі. Як мінімум. Взагалі-то самі організатори стверджують, що в світі. Цілком ймовірно, адже у вересні до німецької столиці з'їжджаються усі провідні гравці на ринку від A(cer) до Z(TE). Втім, є одне виключення: ніколи не бере участі в берлінському шоу Apple. Ну от така в них ексклюзивна позиція.

Інші конкуренти з радістю готові влаштовувати прем'єри і нагадувати про «старі» добрі моделі, заманюючи потенційних покупців.

За традицією найбільші павільйони – у Samsung (відзначає на виставці свій 50-річний ювілей), Sony, Phillips. Безумовно, є тут Bosсh, Acer, Razer, Huawei, LG, Nokia, TCL і багато-багато інших.

Лінійка усіляких продуктів – дуже широка: від смартфонів, які вже мало не в трубочку можна скручувати (Samsung Galaxy Fold, який, нарешті, має з'явитися у продажу в Європі, починаючи з середини вересня) і «розумних» годинників, до телевізорів, які вже не просто ультраплоскі і технології QLED 8K, але й прозорі (перший подібний у світі презентував Phillips).

Українці як експоненти на виставці – поки екзотика.

Цього року у списку учасників значаться київські Hansa Ukraine (Hansa — добре відомий європейський бренд побутової техніки, доступний в більш ніж 20 країнах, який також є найбільш бажаним брендом на ринках Східної Європи. Бренд з'явився у 1997 році завдяки німецькій компанії Magotra Handelsgeselshaft, яка запустила виробництво побутової техніки на базі заводів польської компанії Amica у 1957 році) і Foxtrot Hope Appliances (входить в Euronics International, заснованої у 1990 році п'ятьма групами з Німеччини, Італії, Іспанії, Бельгії і Нідерландів, представлені у більш ніж 35 країнах).

Крім них, виробник кухонних витяжок з Тернополя «Module ETP» заявлений у програмі IFA Global Markets (унікальний в Європі майданчик для зустрічей виробників, дистриб'юторів і роздрібних продавців, заснований у 2016 році, він став найважливішою платформою пошуку споживчої електроніки та цифрових продуктів на ринку побутової електроніки і побутової техніки в Європі і за її межами, буде працювати з 8 по 11 вересня).

Водночас фізично і дуже симпатично представлена компанія з Одеси «Copra Sound». Це її перша участь у берлінському шоу.

Молодий фізик Максим Чижов, розробник і автор технологічних ідей, і Олександр Корзун, розробник електроніки, вперше приїхали на берлінську виставку з 2 акустичними системами.

«Іонна система – звук виникає з нізвідки і без видимих процесів, прямо в повітрі. Чудовий звук. Це не просто технологія, а річ в собі», – розповідає Чижов, якому ідея створення подібної системи прийшла в голову 15 років тому, коли він ще був учнем 9-го класу.

Система вже одержала патенти США і ЄС, була показана на виставці СЕЅ в Лас-Вегасі у 2017 році. Сьогодні вона продається в Україні, а в Берліні компанія сподівається відкрити для себе шлях на європейські ринки.

Нещодавно з'явився ще один унікальний продукт з тієї ж ідеї з використанням кокосового горіха, він теж представлений на стенді. «Це абсолютно різні технології і... купа патентів», – каже з гордістю їх автор.

Від ІІ до 5G

Три основні тенденції IFA-2019 – штучний інтелект, голосове керування гаджетами і зв'язок 5G. Саме вони, як вважають організатори, формують споживчу електроніку і побутову техніку.

Крім того, мотивом виставки є розумні будинки, віртуальна реальність і нова мобільність (кількість коліс в таких нових засобах пересування вже скоротилася до одного, а кермо взагалі стало атавізмом).

Звичайно, представлені цілком традиційні плити, холодильники, пральні і кавомашини, праски тощо. Хоча не назвеш зовсім вже «традиційними», наприклад, плиту, керовану з мобільного телефону, або дзеркало, яке вкаже тому, хто в ньому відображений, у що йому краще вбратися і якою косметикою скористатися...

Ну і, природно, – комп'ютери, включно з ігровими. Куди ж без них. Нові процесори Intel 10-го, Acer Swift 3 і 5, Razer Blade Stealth 13 GTX з графічною картою NVIDIA GeForce GTX 1650... Усі ці назви – насолода для вуха досвідченого геймера.

До речі, для вух на виставці пропонується найширший вибір навушників - як дротяних, так і тих, що працюють з Bluetooth. Це – цьогорічна «фішка» Sony.

«Історія успіху IFA заснована на постійних інноваціях у наших галузях і їх здатності реагувати на потреби споживачів. IFA продовжує залишатися найважливішою у світі платформою для побутової електроніки і побутової техніки, і є ключовим чинником зростання наших галузей та інновацій», – заявив Ганс-Йоахім Камп, голова наглядової ради Consumer & Home Electronics GmbH, організатора IFA.

«У нашої команди IFA дві мети: продемонструвати кращі інновації і стимулювати спільні інновації. Те, що ви бачите тут, у Берліні, – це передові технології, і вони готові для споживачів напередодні найважливішого торгового сезону – від Чорної п'ятниці до Кібер-понеділка та Різдва», – вторить йому Крістіан Геке, генеральний директор Messe Berlin, на чиїх площах проходить виставка.

ПЕРСПЕКТИВИ ОБНАДІЮЮТЬ

Славна історія IFA починається у 1924 році. Замислювалася вона спочатку як радіовиставка і залучала різного часу чимало іменитих людей, серед яких був і Ейнштейн. Цьогорічне експо – вже 59-е. І протягом усіх цих років кількість як експонентів, так і відвідувачів лише зростає. Цього разу у німецькій столиці представлені 1939 виробників та брендів, на досягнення яких прийдуть подивитися, за оцінками організаторів, близько 250 тисяч осіб, у тому числі 145 тисяч фахівців.

Навіть незважаючи на торгові війни (головна з яких розгортається зараз на наших очах між США і Китаєм), Brexit і глобальний економічний спад, експерти оцінюють перспективи ринку як цілком сприятливі.

Хоча з упевненістю говорити зараз доволі складно, загальний обсяг продажів на світовому ринку технічних споживчих товарів прогнозується на найближчий рік на рівні 1,011 трлн євро.

Щодо побутової електроніки, галузь очікує глобальні продажі в розмірі 740 мільярдів євро, тобто на рівні близько 1,8%. Куди швидше обіцяє зростати світовий ринок побутової техніки: дослідники ринку очікують, що зростання виробництва невеликих електроприладів складе близько 9,4% і наблизиться до 90 млрд євро, тоді як продажі великих електроприладів зростуть на 2,2% до трохи менше 182 млрд євро.

...Поклавши руку на серце, дуже часто міняти дорогу побутову техніку – звичайно ж, марнотратство. І чимало з нас користуються приладами з часів, коли слово «гаджет» ще навіть не народилося. Але, погодьтеся, як приємно придбати плиту, яка не лише не спалить вечерю, але ще й підкаже, як смачніше її приготувати; «розумне і доброзичливе» дзеркало; «уважну» до ваших зубів щітку; годинник, який відстежує ваші життєві показники; маленьку коробочку, яка подбає про економію електрики і тепла у вашому домі... та й просто подивитися на всю цю красу – вже задоволення.

Ольга Танасійчук, Берлін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-