Дослідники, які зробили перший знімок

Дослідники, які зробили перший знімок "чорної діри", здобули Оскар у науці

Укрінформ
Група дослідників проєкту "Телескоп горизонту подій" отримала "Премію прориву" - нагороду за важливі відкриття в фундаментальній фізиці. 

Як повідомили у п’ятницю в Єврокомісії, у цій роботі брали участь європейські вчені за фінансової підтримки Євросоюзу.

"Премія прориву, яку ще називають Оскаром у науці, вручається на знак визнання досягнень у таких сферах як наука про життя, фундаментальна фізика та математика. Кожна така премія варта 3 млн доларів США. ЄС надав ґрунтовну фінансову підтримку проєкту «Телескоп горизонту подій», зокрема, виділив грант у 14 мільйонів євро трьом провідним вченим та їх командам, долученим до дослідження", - йдеться у повідомленні.

Ця нагорода була заснована у 2012 році неурядовою Фундацією з досягнень у фундаментальних науках та щороку вручається кращим вченим світу.

Крім цього, протягом останніх 15 років у ході програми «Горизонт 2020» Євросоюз виділив близько 30 мільйонів євро на розвиток та вдосконалення інфраструктури великих телескопів, які стали важливою складовою успіху проєкту із дослідження "чорних дір".

Читайте також: Вчена з України увійшла до рейтингу інноваторів за версією журналу MIT Technology Review

Як вже повідомлялося, перший в історії знімок "чорної діри" був оприлюднений у квітні поточного року. Це досягнення дозволило людству вийти на новий рівень у дослідженнях Всесвіту, зробити принципове уточнення у розумінні, чим саме є "чорні діри", а також підтвердило передбачення Альберта Ейнштейна, які містяться у його "Теорії відносності".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-