Світле майбутнє 5G - не таке вже й світле

Світле майбутнє 5G - не таке вже й світле

Аналітика
Укрінформ
Чим загрожує протистояння США та Китаю в сфері технологій зв’язку нового покоління

Здавалося, лише нещодавно в Україні вводили новий стандарту мобільного зв’язку 4G, що відкрив доступ до швидкісного зв’язку всім бажаючим. А вже сьогодні 4G називають вчорашнім днем, оголошуючи настання світлого майбутнього 5G, яке фантастам минулого століття лише снилося. Втім, протистояння США та Китаю навколо новітньої технології звʼязку з породженими ним шпигунськими скандалами, розслідуваннями та заборонами свідчить, що 5G несе світу не лише можливості, але й проблеми.

5G несе зміну не швидкості, а якості мобільного зв’язку

Що ж такого заманливого є в черговому поколінні мобільного зв’язку? Справа не стільки у швидкості, а у 5G вона у 100 разів перевищує 4G — вже існуючого сьогодні 4G цілком достатньо для рядового користувача, і навіть не в тому, що мережа набагато краще працює з великими кількостями користувачів (під час масових акцій, на кшталт концертів, спортивних матчів і т.д.), а у швидкості відклику. У п’ятого покоління він в рази менший — всього 4 мілісекунди потрібно системі, щоб отримати і опрацювати ваш запит. А це відкриває дорогу перспективним, але ще трохи “сирим” технологіям — безпілотному транспорту, віддаленому управлінню пристроями, дронами і т.д., і, що найголовніше, хмарним обчисленням. У матеріалі, присвяченому анонсу сервісу Stadia від Google, Укрінформ вже писав, який переворот у сфері персональних комп’ютерів, смартфонів та іншої цифрової техніки може здійснити переніс обчислювальних потужностей на віддалені сервери. Потужні комп’ютери простим користувачам стануть просто не потрібні. Але у цієї технології є “ахіллесова п’ята”— час відклику, так званий “пінг”, і саме для боротьби з ним і торують дорогу 5G.

Виробники смартфонів вже змагаються в тому, хто перший випустить на ринок пристрої, здатні працювати в 5G, держави — у впровадженні нового стандарту зв’язку. Україна не залишається осторонь — ще 17 травня президент підписав указ, який дозволяє і розплановує впровадження 5G в нашій країні до 2020 року. Але на шляху до “світлого майбутнього” 5G є дуже серйозна перешкода — всюдисуще протистояння США та Китаю.

Американсько-китайське протистояння розколює “світ 5G зв’язку”

Зрозуміло, що впровадження нової технології зв’язку дасть нові переваги тому, кому в цій технології дістанеться лідерство. І дві найпотужніші держави світу готові поборотися за цю першість. Вже понад півроку триває протистояння між американським урядом та китайською компанією Huawei, лідером у виробництві устаткування для 5G зв’язку. Президент США Дональд Трамп особисто очолив наступ на китайську компанію. Наслідками цього протистояння стали арешти співробітників китайської компанії, відставка Міністра Оборони Великої Британії та численні звинувачення Huawei та КНР у шпигунстві та намірах “нашпигувати” своє обладнання “лазівками” та вікнами для китайських хакерів та спецслужб. Зрештою, в той же ж день, коли український президент “відкрив двері” перед 5G зв’язком, Мінторг США вніс Huawei до “чорного списку” компаній і позбавив китайського техногіганта права використання американських програм, процесорів та інших важливих цифрових технологій. Уряд США 20 травня підтримав Google, повністю відрізав Huawei від всіх своїх сервісів. Вперше з часів введення 2G стандарту в далеких 90-х світ мобільного зв’язку опинився розколотим на дві системи — американську та китайську.

В якості виправдання своїм агресивним крокам, США наводять доволі серйозні аргументи. Зокрема, в ЗМІ була оприлюднена інформація зі звіту ЦРУ, яким американці поділилися зі своїми партнерами по розвідувальному альянсу Five Eyes — Канадою, Австралією, Великою Британією та Новою Зеландією. ЦРУ наполягало, що Huawei отримувала фінансування від китайської розвідки, Збройних сил, а також Центральної комісії з національної безпеки Компартії Китаю. Оприлюдненої інформації виявилось достатньо, щоб британці в терміновому порядку розпочали замінювати китайське обладнання на пристрої компанії Ericsson. Крім того, заборона на китайське устаткування для мобільного зв’язку була введена в Австралії, Новій Зеландії та Японії. Федеральна розвідувальна служба Німеччини також рекомендувала уряду не використовувати китайське обладнання.

Тим не менш, далеко не всі поспішають “клеймити” Huawei. Та ж Канада, партнер США по Five Eyes, не поспішає вводити заборони. Також критично налаштовані до американських заяв в Європейському Союзі, ООН і навіть в середовищі компаній-конкурентів Huawei.

Голова спеціалізованої структури ООН - Міжнародного союзу електрозв'язку (ITU) Хоулін Чжао зазначав, що реальних доказів проти китайської компанії немає. Глава Ericsson — прямого конкурента Huawei — Борьє Екхольм висловився, що ситуація навколо американських звинувачень китайської компанії не вигідна нікому, адже гальмує розвиток галузі в цілому. А голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що в ЄС не збираються переслідувати когось, тільки через те, що він з Китаю, і заборон проти китайського обладнання в ЄС введено не було, хоча і були здійснені превентивні міри на випадок, якщо в технології будуть вразливості для “зливу” даних.

Таким чином, хоча звинувачення в сторону китайських виробників устаткування “зв’язку майбутнього” звучать дуже серйозні, чистота американських мотивів виглядає дуже сумнівною. Адже сьогодні між КНР та США триває торговельна війна, і наступ на Huawei є всього лиш частиною протистояння, яке в своїй суті дуже далеке від підрахунку мегабітів в секунду, мілісекунд пінгу та інших характеристик 5G. А отже, насправді країни не вибирають між різними виробниками устаткування — вони вибирають бік США або бік Китаю.

Дилема вибору нової епохи мобільного зв’язку

Враховуючи протистояння між двома “гігантами” світової політики та економіки, впровадження технології 5G ставить перед дилемою багатьох. Адже вибір між американським та китайським обладнанням та технологіями далеко не такий очевидний. Хоча у нашій державі вже діє експериментальна станція 5G зв’язку, встановлена “Київстар” поблизу Київського політехнічого інституту, та є підписаний президентом указ, реальні торги за частоти та право надавати зв’язок за новим стандартом розпочнуться лише в 2020-му. І вибір для України буде доволі складний. З одного боку — наше партнерство з США, які є найпослідовнішими в підтримці України у її збройній боротьбі проти російської агресії. З іншого — економічна привабливість китайський пропозицій. Зокрема, в Росії та Білорусі китайські компанії встановлюють обладнання для 5G зв’язку фактично задарма. Але дня України набагато важливіший вибір, який зроблять наші західні сусіди, адже будувати різні по відношенню до ЄС стандарти мобільного зв’язку, враховуючи євроінтеграційний курс нашої держави — це велика стратегічна помилка.

В будь-якому разі, “світле майбутнє” 5G сьогодні вже не видається таким світлим. Адже питання безпеки, навіть якщо воно було порушене США виключно з корисливих мотивів, залишається критично важливим. Нещодавні експерименти австралійців продемонстрували, якою катастрофою може обернутися злам 5G мережі хакерами. До того ж, не варто забувати, що в епоху, коли персональні дані — найбільш цінний товар, їх захист — обов’язок держави перед кожним своїм громадянином.

Вячеслав Масний, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-