У Нідерландах назвали кількість затриманих у справі хакерів Avalanche

У Нідерландах назвали кількість затриманих у справі хакерів Avalanche

Відео
Укрінформ
Загалом по всьому світу було затримано 11 учасників міжнародного злочинного угруповання Avalanche.

Про це під час брифінгу в Гаазі за участю представників від США, Німеччини, Грузії, Молдови, України, Європолу та Євроюсту, поінформував перший заступник Генерального прокурора України Дмитро Сторожук, повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

“Сьогодні ми зібралися в Європолі для того, щоб проговорити результати розслідування, руйнації відомого міжнародного кримінального угруповання під назвою Avalanche. 26 країн об’єднали спільні зусилля для того, щоб подолати кіберзлочинне угруповання, яке, за попередніми розрахунками, змогло заподіяти збитків понад сто мільйонів євро у різних країнах світу. Усього було затримано 11 людей”, - сказав Сторожук.

За його словами, організатора злочинної мережі було затримано в Україні, наразі він під вартою. Окрім кіберзлочинів, він також чинив опір правоохоронцям під час затримання, і був озброєний. Тож нині зловмиснику загрожує до 15 років позбавлення волі.

“Насправді цей захід тривав декілька днів. Ми проговорювали наші подальші кроки. Україна заявила своє бажання, якщо це буде можливо, на сьогодні поки такої домовленості немає, але якщо США зможуть надати нам свої матеріали, ми зможемо, як до нашого громадянина, застосувати ще їхні епізоди, в яких він фігурує, і направити матеріали до суду”, - зазначив Сторожук.

Як повідомляв Укрінформ, мережа Avalanche функціонувала понад 10 років та щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп'ютерів. Грошові втрати, пов'язані з кібератаками Avalanche, за попередніми підрахунками, склали сотні мільйонів євро по всьому світу.

25 лютого 2018 року в Києві кіберполіція затримала організатора міжнародної злочинної платформи Avalanche Геннадія Капканова, якого розшукували в 30 країнах світу.

Читайте також: У Нідерландах розповіли, як викрили хакерську мережу Avalanche

26 лютого 2018 року Жовтневий районний суд Полтави заарештував Капканова на два місяці без можливості внесення застави.

Проте це не перший арешт хакера. У листопаді 2016 року його уже затримували. Але тоді Полтавський суд відмовився арештувати підозрюваного. Після засідання Капканов зник із зали суду, пізніше його оголосили у міжнародний розшук.

Хакеру інкримінують причетність до вчинення злочинів за ч. 3 ст. 209 (відмивання коштів), за ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів), ч. 2 ст. 342 (опір представникові влади) та ч. 4 ст. 190 (шахрайство) ККУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-