З новою зброєю для українських поліцейських не все чисто

З новою зброєю для українських поліцейських не все чисто

Аналітика
Укрінформ
Які таємниці приховує закупівля пістолет-кулеметів МР5 для Національної поліції України на заміну автоматам Калашникова

Нещодавно за участі Голови Національної поліції України Сергія Князєва та найвищих поліцейських керівників в Києві була анонсована заміна автомата Калашникова вкороченої модифікації — АКСУ, що стоїть на озброєнні поліцейських патрулів та спецпідрозділів з часів Радянського Союзу. На заміну старій перевіреній зброї Україна збирається закуповувати популярний в світі пістолет-кулемет проекту німецької компанії Heckler&Koch MP5 - Maschinenpistole 5 (MP5). Але попри широко розрекламовані Сергієм Князевим переваги нової зброї українських поліцейських, існує цілий ряд питань як до самого вибору нової зброї, так і до механізму закупівлі дорогого імпортного пістолет-кулемета.

Злочинця не потрібно знищити, його потрібно зупинити

Головною перевагою німецького “малюка”, за словами начальника відділу озброєння Департаменту управління майном Нацполіції Максима Мовчана, є її менша вбивча здатність. Мовляв, якщо автомат Калашникова — зброя армійська, і її завдання ефективно пробивати бронезахист та вражати живу силу супротивника, то завдання поліцейського — не знищити, а лише зупинити зловмисника. І для таких цілей MP5, що використовує пістолетний набій, який зберігає убивчу силу лише на дистанції в 300-400 метрів. Такий набій менше рикошетить, а отже має менший ризик для цивільних, і тому більше підходить для поліцейських завдань. Максим Мовчан підкреслив, що ця зброя пройшла повний комплекс випробувань, підконтрольну експлуатацію, і планами відомства передбачено постачання цих пістолетів-кулеметів спочатку у підрозділи патрульної поліції, а потім поліції особливого призначення, які несуть службу на вулицях міста.

Жодних деталей щодо масштабів закупівлі та постачальника нової поліцейської зброї керівництво Нацполіції не озвучило. Сергій Князєв лише зазначив, що процедура носила закритий характер, і має гриф "Обмежено": “Тобто це була таємна закупівля, і тому я не можу розповісти деталі та назвати підприємства, які брали участь у цій закупівлі, - тільки через те, що це стаття "озброєння"”.

Секретність закупівлі та небагатослівність керівництва Національної поліції викликають цілий ряд підозр, адже інформація з відкритих джерел свідчить, що далеко не все “гладко” з поставками МР5 для України.

Купити пістолет не напряму, а через треті руки

Першою проблемою є те, що “німецькі” МР5 в руках представників Нацполіції в принципі не можуть бути німецькими. Адже компанія Heckler&Koch — головний виробник цієї зброї, як виявилося, жодних перемовин про постачання зброї не вела, не кажучи вже про укладання будь-яких контрактів. Саме таку заяву німецькому виданню “Deutsche welle” ще два місяці тому зробив речник компанії Флоріан Бокерманн. Більш того, такі переговори в принципі неможливі, адже Heckler & Koch обмежує коло своїх контрагентів лише "стратегією зелених країн" - тобто постачає зброю лише до країн ЄС та НАТО, наближених до НАТО країн чи тих, щодо яких німецький уряд має особливий інтерес з міркувань політики безпеки. Україна до списку цих країн поки, на жаль, не входить.

Автомат Калашникова та пістолет-кулемет
Автомат Калашникова та пістолет-кулемет "МР-5"

Звісно ж, знайти альтернативу німецькому зброярському гіганту на міжнародних ринках не виглядає проблемою, адже ліцензію на виробництво МР5 мають 14 країн світі. Звідки прибудуть МР5 саме до України досі офіційно не оголошено, але “Український мілітарний портал” з посиланням на власні анонімні джерела повідомляв, що постачальником виступить Туреччина. Враховуючи, що закупівлі озброєння та устаткування для української армії в цій країні вже неодноразово відбувалися, така інформація виглядає цілком достовірною.

Але тоді поставки зброї “не з Німеччини” породжують питання щодо якості нової зброї. Адже надійність та ефективність, що є головними перевагами німецького пістолета-кулемета, властиві саме його німецькому оригіналу, а от якість ліцензійних копій та клонів може дуже відрізнятися. Турецьке походження поліцейських МР5 викликає особливу тривогу саме тому, що багато турецьких виробників стрілецької зброї якраз і “славляться” низькою якістю своєї продукції.

Чи дійсно МР5 є найкращим вибором?

Навіть у найкращому випадку — якщо турецькі МР5 будуть найвищого гатунку та повністю відповідатимуть німецькому оригіналу, сумніви у доцільності “туманних закупівель” Нацполіції не зникають. Хоча під час презентації українські чиновники усіляко нахвалювали зброю, однак варто пам’ятати, що у провідних поліцейських служб світу до цього пістолету-кулемету неодноразово виникали претензії. Зокрема, силовики США висловлювали невдоволення певними якостями МР5 — низькою енергією кулі, дистанцією враження та здатністю пробивати бронезахист. Саме з метою “осучаснення” МР5 — а оригінальна модель цієї зброї з’явилась ще в середині 1960-х, - німецькі виробники почали випускати нові модифікації — з потужнішими набоями. Вони зараз і стоять на озброєнні силовиків та спецпідрозділів США, Канади та європейських держав. Також дуже серйозною проблемою МР5 є його висока ціна — понад 900 доларів за одиницю. Heckler&Koch також боролися з цією проблемою, розробивши модельний ряд значно дешевших, при співставних характеристиках, пістолет-кулеметів UMP.

Сергій Князєв, очільник Нацполіції
Сергій Князєв, очільник Нацполіції

Тим не менш, на презентації в Нацполіції були представлені саме класичні — дорогі і застарілі — MP5, які, за словами Сергія Князєва, мають потрапити “в кожну патрульну машину”. Обговорити з вітчизняними експертами доцільність такого вибору сьогодні немає можливості, як і отримати відповіді на питання про критерії, якими керувались в Нацполіції при виборі заміни АКСУ. Адже закупівля “секретна”.

Експерти, до яких звертався “Укрінформ” по коментарі, лиш розводили руками. І це при тому, що віднедавна українське суспільство з великою увагою ставиться до проблеми непрозорих закупівель та можливих корупційних схем у постачанні озброєння для українських силовиків. Як показує історія з новою зброєю для поліцейських, ситуація з постачанням та закупівлями для них аж ніяк не краща, ніж в скандальному “Укроборонпромі”. А тому навряд чи вдасться ігнорувати суспільний інтерес та приховувати проблему.

Вячеслав Масний. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-