Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Майбутнє відбувається сьогодні: Коли Україна зможе перейти на 5G?

Майбутнє відбувається сьогодні: Коли Україна зможе перейти на 5G?

Блоги
Укрінформ
Прагнемо не відстати від світу. Українські оператори зв’язку, обтяжені потребою значних інвестицій, сподіваються на підтримку держави

Телекомунікаційні технології в світі розвиваються настільки швидко, що їх можна порівняти хіба з космічними, та й то – враховуючи досягнення корпорації Ілона Маска, SpaceX тощо. Україна не перебуває на передньому краї розвитку цих технологій, хоча наші ІТ-шники – одні з найсильніших у світі, але і в нас той же мобільний зв’язок крокує семимильними кроками. Здавалось би, ще недавно 2G були в радість для власників мобільних телефонів, потім країну майже миттєво «накрило» 3G, а з минулого року головні оператори мобільного зв’язку почали пропонувати 4G.

Для багатьох країнах світу вже не один рік 4G – є нормою для всіх. Дискусії серед спеціалістів ведуться навколо розробки та впровадження 5G. Ще пару років тому ця технологія навіть не була  визначена у міжнародних стандартах, перший стандарт було ухвалений тільки наприкінці 2017-го року.

А на Всесвітньому мобільному конгресі – MWC2019, що відбувся наприкінці лютого нинішнього року в Барселоні, його учасники побачили вже не дискусії, а реальні пропозиції використання 5G у бізнесі, обладнанні для телекомунікацій, галузі розваг, Інтернету речей тощо. (До речі, термін «інтернет речей» став неабияк популярним тільки сьогодні, хоча Кевін Ештон ввів його ще двадцять років тому. А означає він можливість підключення різних об'єктів (речей), оснащених вбудованими  сенсорами, які   сприймають й обробляють інформацію, що надходить з навколишнього середовища, обмінюються нею і виконують, що належить. Прикладом впровадження такої концепції є система «розумний будинок».

Світ стоїть на порозі інтелектуальної революції, а деякі сфери уже в ній перебувають. Драйвером її стануть розумні технології, а в основу цифрового інтелектуального світу ляже технологія 5G. Вона забезпечить високі швидкості, низьку затримку сигналу та можливість підключення багатьох пристроїв, а це, на думку фахівців, — три кити, на яких будується новий цифровий світ. На них спираються безпілотні автомобілі, процеси автоматизації промисловості, концепції «розумного» будинку і «розумного» міста, 3D-відео, технології доповненої та віртуальної реальності, «хмарні» сервіси тощо.

Пробне впровадження 5G уже сьогодні відбувається у різних країнах. У США, Китаї, Японії, Південній Кореї, Великобританії тисячі об’єктів підтримують 5G в тестовому режимі, наступними роками прогнозують у тисячі разів більші підключення.

Чимало представлених на Всесвітньому мобільному конгресі компаній    мали в своєму арсеналі концепції використання стандарту 5G. Визнаними лідерами у світі вважаються  фінська компанія Nokia, швецька – Ericsson та китайська – Huawei. Причому остання, створена наприкінці 80-х минулого століття як компанія з продажу АТС із Гонконгу, швидко перейшла на власне виробництво, а на початку 2000-х, як виробник телекомунікаційного обладнання, почала експансію на міжнародний ринок, далі вийшла на ринок смартфонів і мобільних пристроїв, і так швидко рвонула вперед, що стала найбільшим в світі виробником і постачальником телекомунікаційного обладнання. За даними досліджень компанії Dell’Oro Group – спеціалізованої структури, що знаходиться в Силіконовій долині, світовий ринок телекомунікаційного обладнання  три компанії поділили так: Huawei належить 29%, Nokia – 17%, Ericsson – 13%. А що стосується технології 5G, китайці щонайменше на півтора роки випереджають розробки названих європейських та інших світових компаній.

Українські оператори зв’язку – представники «Київстар», «Укртелеком», Vodafone Україна, lifecell, телекомунікаційної групи Vega, які відвідали виставку у Барселоні, вже не один рік співпрацюють з Huawei, і знайомство з розвитком технологій для них означає впровадження цих технологій в цілком окресленому майбутньому.

Що ж відзначили українські оператори у компанії-партнері й загалом на виставці досліджень майбутнього? Для lifecell було важливо те, як планується розгортання мережі з використанням віртуальної реальності, 3D-моделювання, застосування штучного інтелекту. Директор з маркетингу «Київстару» Павло Даніман підкреслив напрацювання для створення повноцінної екосистеми 5G. Йдеться не тільки про смартфони, а й про Інтернет речей, Smart city, хмарні технології. Для «Укртелекому», як найбільшого оператора фіксованого зв’язку, були важливі мережеві та інфраструктурні рішення. Очільник дирекції стратегії та розвитку бізнесу ПАТ «Укртелеком» Ігор Яремчук заявив журналістам: «Якщо минулого року 5G було майбутнім, то зараз це вже реальність. Ми бачимо великий потенціал у співпраці з лідером телекомунікаційних технологій у цих сферах».  

З 2015 року триває спільний проект між «Укртелеком» і Huawei, спрямований на модернізацію мережі в найбільших містах України. Внаслідок цього середня швидкість доступу до Інтернету абонентів   компанії зросла більш, як удвічі.  

Vodafone Україна теж співпрацює з Huawei вже майже два десятиліття.  Директор з маркетингу компанії Андрій Отрощенко  каже, що вже сьогодні  розгортання мереж, оптимізація трафіку та частотного ресурсу, зменшення навантаження на мережу здійснюються за рахунок штучного інтелекту, аналітики великих даних та інших технологічних інструментів.

Після таких значущих подій, як Всесвітній мобільний конгрес, зазвичай могутній поштовх отримують професіонали, посилюється інтерес до майбутнього цифрового світу в звичайних людей, а в журналістів – прагнення глибше «вкопатися» в тему, яка несе світові таку новизну. Тож Національна спілка журналістів України запросила на зустріч із колегами учасника Всесвітнього конгресу, директора з розвитку бізнесу компанії Huawei Ukraine Олександра Сербіна. Розповідь фахівця, яка супроводжувалася можливістю віртуально подорожувати залами, де відбувалася виставка, павільйонами, окремими майданчиками, розглядати стенди, уже засвідчила можливості цифрових технологій і їх досягнення.

Серед експонатів, які можна було взяти в руки й навіть протестувати, – окуляри віртуальної реальності та нові моделі смартфонів.

Окуляри «переносили» нас у Центр ухвалення рішень компанії у Шеньчжені, на півдні Китаю. Мені пригадалася поїздка в Шеньчжень свого часу в складі прем’єрського пулу. Було це понад десять років тому, що в комп’ютерних технологіях, звичайно, вимірюється  значно довше. Місто нас вразило  –  воно постало немов у казці буквально за три десятиліття: сучасне, висотне, і водночас – із широкими проспектами, вільним простором, чого в Китаї нечасто зустрінеш у давніх містах. Найбільше вразив унікальний музей просто неба, в якому в мініатюрі, але до найменшої точності було відображено весь Китай: його географію, історію, природу і сучасність. Щось подібне можна було побачити в київському Гідропарку, де демонструвалися зменшені копії будинку Верховної Ради, Оперного театру, Володимирського собору… Але в Шеньчжені все виглядало цілісно, і, звичайно, дуже вражаюче, коли на рівні своїх очей бачиш звивисту лінію Великої Китайської стіни чи піки Гімалаїв…

У Шеньчжені було створено одну із перших вільних економічних зон, і китайці зуміли розпорядитися нею на користь власної економіки, а не на користь окремих осіб, як у нас. Тоді нам розповідали про компанію – виробника телекомунікаційного обладнання, але ніхто не міг передбачити, що вона стане провідною у світі. Торік, згідно з фінансовим звітом, доходи від продажів Huawei становили понад 100 млрд доларів, зрісши на 19,5%  порівняно з попереднім роком. 14,1% доходів від продажів компанія вклала у дослідження і розробки. А за даними, опублікованими Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (WIPO), компанія зареєструвала торік  5405(!) заявок на патент, посівши перше місце серед компаній у світі.

Що тут скажеш: є інвестиції – є могутній прогрес! До речі, ще один показовий приклад: із 180 тисяч співробітників компанії 45% займаються дослідницькою роботою, а 70%  штату R&D (дослідження і розвиток) департаментів мають наукові ступені.    

Журналісти мали змогу протестувати новинки, представлені в Барселоні – смартфони Р30 та Р3-PRO. Родзинка Р3-PRO  – камера з чотирма об’єктивами, завдяки яким забезпечується унікальна якість зображень вдень і вночі. Справді, Huawei P30 Pro може робити детальні знімки у повній темноті. Камера дає змогу точно вимірювати відстань до об’єкта, штучний інтелект збалансує освітлення й колір.

Корпус смартфона захищений від води й пилюки, кажуть, що його можна занурювати у воду на глибину до півтора метра і тримати там до півгодини. (Хоча, краще не треба!)  Huawei P30 Pro може мати 6 або 8 ГБ оперативної пам’яті, а ще – 128 чи 256 ГБ  постійної. В апараті є сканер відбитків пальців і навіть розпізнавання по обличчю. Смартфон, звичайно, класний. Єдине, що може не сподобатися – це його ціна!

«В Україні дедалі більше використовують смартфони, – каже Олександр Сербін. – Тому необхідно збільшувати радіочастотний ресурс і дбати про розширення мережі стільникового зв'язку». Розвиток мобільного Інтернету у нас може бути пригальмовано недостатнім впровадженням передових технологій, недостатнім вкладенням інвестицій. І, звичайно, низьким рівнем життя людей, хоча сам мобільний зв'язок  в Україні, порівняно, – один з найдешевших у світі. Тож  Олександр Сербін вважає, що чекати нам технологій п'ятого покоління – щонайменше, ще п’ять років. А до того основним стандартом у використанні буде 4G.  

Але це не є негативний сценарій. Представники українських операторів, які побували  на конгресі у Барселоні, в один голос заявляють, що в найближчі два роки їм є що робити для поширення і використання технологій четвертого покоління. Насамперед, усі стандарти 3G повинні «еволюціонувати» до 4G. До того ж планувати перехід на нову технологію треба наперед. Наприклад, уже сьогодні необхідно інвестувати у побудову 5G-покриття по всій країні –  закладати кабель і оптоволокно одночасно з дорожним будівництвом, це знизить ціни підключення до мережі людям, особливо з низькими доходами, і пришвидшить впровадження стандарту 5G.

Для масштабного розгортання необхідна системна підтримка лідерів різних галузей. Але найбільш важливе розуміння цієї роботи з боку держави. Адже зазвичай, кажуть українські оператори, першими клієнтами нової технології, як це відбувалося в інших країнах, буде держава, місцеві органи влади із проектами, наприклад, розумних міст. Далі – великий бізнес, який прийде до розуміння, наскільки здатна змінити його справу ця технологія. 

Однією з очікуваних сфер входження в 5G є транспортна галузь. «Розкорковування» доріг, безпека і забезпечення ефективності трафіку, безпілотне водіння в майбутньому не можна забезпечити без цифровізації цієї сфери. Дороги теж повинні стати «розумними», а не тільки автомобілі, логістика перевезень, система розвантаження. І насамперед – безпека.

Це один тільки приклад.

«Цікаво жити і працювати в умовах, коли кожний рік – це новий виклик. Шлях, який інші ринки проходили за 5 років, ми долаємо за рік. Але це пов‘язано з великим навантаженням на бізнес в плані інвестицій», – сказав директор з маркетингу компанії Vodafone Україна Андрій Отрощенко.

Українські оператори переконані: якщо держава зацікавлена у розвитку 5G, вона має зайняти конструктивну позицію і запропонувати співпрацю. Український споживач від цього тільки виграє. І держава теж.

За законами «соціалістичного реалізму» дуже хотілося б закінчити сподіваннями, що саме так і станеться. І на якомусь із не дуже далеких світових конгресів Україні буде що показати – і «розумні будинки», і «розумні міста», і загалом «розумну високотехнологічну державу». Не за «законами соцреалізму» в це хочеться вірити також.

Лариса Остролуцька

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-