Рінек ван Ноорт, керівниця нідерландського проекту Гіперлупу
Гіперлуп домчить із Києва до Амстердама за дві години
22.04.2019 14:17

Транспортна революція. Науковці зі всього світу працюють над тим, щоб запустити надшвидкісний вакуумний потяг – Гіперлуп. Капсули з пасажирами літатимуть спеціальними тунелями зі швидкістю понад тисячу кілометрів за годину. Розробляти такі капсули взялися команди молодих науковців із провідних університетів світу.

Ідеї нідерландських студентів із Делфтського технологічного університету, які щороку беруть участь у конкурсі від Ілона Маска – автора Гіперлуп, вже готові втілювати в життя. Мова йде про створення надшвидкісного сполучення між Амстердамом і Франкфуртом. Проект розглядають як альтернативу авіаперевезенням, адже в разі його успіху необхідність у перельотах зникне. А відстань між аеропортами Схіпхол (Амстердам) і Франкфурт можна буде подолати за півгодини.

Домчати з Києва до Амстердама за дві години, сидячи в капсулі надшвидкісного транспорту п'ятого покоління, – це не фантастика, а майбутнє, запевняє капітан команди “Делфт Гіперлуп” Рінек ван Ноорт.

Натхненні ідеєю Ілона Маска нідерландські студенти об’єднали свої сили та заснували проект «Делфт Гіперлуп», керівником якого стала Рінек ван Ноорт. Її команда складається з сорока студентів різних спеціальностей Делфтського технологічного університету. Молоді науковці з Нідерландів перемогли в конкурсі Ілона Маска, якому належить ідея створення Гіперлуп. Уперше засновник SpaceX згадав про Гіперлуп 2012 року – і відтоді сама думка про транспорт, що швидший за літак, не дає спокійно спати половині світу.

Не спить і Україна. Марять про реалізацію проекту й в міністерстві інфраструктури України. За прогнозами Володимира Омеляна, запуск першої лінії вакуумного потяга за технологією Гіперлуп можливий в Україні упродовж п'яти років, максимум десяти. У березні він навіть повідомив, що надшвидкісну пасажирську капсулу Гіперлуп виготовлятимуть на Крюківському вагонобудівному заводі, що на Полтавщині. Щоправда, такі плани викликали неабиякий тролінг у соцмережах і купу кумедних мемів. Мовляв, в Україні дороги сходять разом зі снігом, який ще Гіперлуп. 

Отож, який він – транспорт майбутнього? І чи можливо вже за кілька років “літати” в капсулі з Києва до Амстердама? Що для цього має зробити Україна? Укрінформ поцікавився в молодих науковців, а саме – в капітана команди «Делфт Гіперлуп» Рінек ван Ноорт.

ПРОТОТИПИ КАПСУЛ ДЛЯ ПАСАЖИРІВ МАЙБУТНЬОГО

- Чотири роки тому американська компанія SpaceX, заснована Ілоном Маском, уперше організувала змагання для міжнародних команд. Студентам із різних навчальних закладів запропонували долучитися до створення надшвидкого транспорту і розробити власні прототипи капсул для Гіперлуп, що мали б на великій швидкості запускатись у вакуумну герметичну трубу. Після вашої перемоги в конкурсі Ілона Маска у Нідерландах відкрився випробувальний центр для тестування вакуумного потяга Гіперлуп. Та перш ніж спитати про досягнення вашої команди, скажіть: ви особисто бачили Ілона Маска? Він консультує вас щодо проекту?

- Ми контактуємо з фахівцями зі SpaceX, але, на жаль, не із самим Ілоном Маском. Ми були частиною двох випробувань від SpaceX, отримали перше і друге місце. Цього року, щоб взяти участь у найближчому випробуванні від SpaceX, ми будуємо новий прототип Гіперлуп, який має побити рекорд 467 км/годину. Наразі ми тестуємо і розробляємо свій винахід.

- Потяги Гіперлуп мають розвивати швидкість понад 1 000 кілометрів на годину – показники, порівнянні зі швидкісними досягненнями найсучасніших моделей пасажирських лайнерів. Як працює Гіперлуп?

- Система працює за принципом потяга, але замість колій – вакуумні труби. А замість вагонів – пасажирські капсули. Вона дієва на високих швидкостях. Гіперлуп використовує магніти і турбіни, які запускають капсули на магнітній подушці, для руху з величезною швидкістю по вакуумних трубах. Колеса теж є, але вони використовуються на під’їзді до станції, щоб уповільнитися до швидкості 30 км/год і загальмувати. 

- Чому саме зараз так активно взялися за розробку нової транспортної системи?

- Гіперлуп більш стійкий та витривалий порівняно з іншими видами транспорту. На додаток, цей публічний транспорт поєднує у собі швидкість літака з доступністю потяга, що є дуже зручним для будь-якого пасажира. Оскільки Гіперлуп – для пасажирів майбутнього, ми намагаємося врахувати всі ризики та труднощі, які можуть стосуватися таких незручностей, як година-пік та довгі очікування на транспорт, і ми маємо мінімізувати їх. Зробити так, щоб капсули ходили з маленьким інтервалом.

ГІПЕРЛУП МОЖЕ ПОЄДНАТИ УКРАЇНУ З ЄС

- Розкажіть про вашу команду, про студентів, які працюють над цим проектом. Хто вони? Чи є серед них українці?

- У нас – 40 студентів інженерних спеціальностей. Це нідерландці, греки, китайці, італійці, угорці, німці, бельгійці. Команда була сформована шляхом подачі заяв на певну позицію й ті, кого відібрали, стали частиною нашої команди. Серед нас – інженери таких напрямів: аерокосмічна техніка, машинобудування, промислове проектування, прикладна фізика, математика, штучний інтелект та інші. 

- Якщо реалізація Гіперлуп буде успішною, скільки часу піде на те, щоб дістатися з Києва до Амстердама? Міністр інфраструктури України Володимир Омелян не раз озвучував, що хотів би запустити Гіперлуп у нашій країні. Що потрібно для успішного запуску Гіперлуп?

- Мій науковий прогноз говорить про те, що шлях від Києва до Амстердама займе близько двох годин. Гіперлуп, яким ми його бачимо, має з’єднувати міста, що перебувають на великій відстані одне від одного. Це означає, що Гіперлуп – не найкращий варіант для подорожей у межах України, але він може поєднати Україну з ЄС. Для того, щоб Гіперлуп функціонував належним чином, потрібно дотримуватися певних вимог, які мають діяти по всій Європі, й Нідерланди – це одна з країн, яка працює над розробкою цих норм та стандартів. Крім того, вам потрібен уряд, що готовий співпрацювати з різними країнами, для реалізації цього проекту.

ЗМАГАННЯ ЗА ПЕРШЕ МІСЦЕ

- Розкажіть історію Делфт Гіперлуп, як вона почалася?

- Делфт Гіперлуп був заснований п'ятьма студентами в 2015 році. Саме вони почали відбір учасників для того, щоб сформувати команду “Делфт Гіперлуп” у 2017 році й взяти участь у випробуванні від SpaceX. Це змагання було про витривалість та концепцію Гіперлуп загалом, і ми перемогли. Влітку 2017 року було оголошено нове змагання, яке відбулося влітку 2018-го. Нове завдання було пов’язане зі швидкістю. Це потребувало від нас змін у структурі команди і ще більших зусиль. Тоді Делфт Гіперлуп вдалося посісти друге місце. Цього року ми знову змагаємося і хочемо вибороти перше місце.

Ірина Драбок, Гаага

Фото з сайту delfthyperloop.nl

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-