"Гоночний біг": вчені показали поведінку мишей на МКС

Відео
Укрінформ
Міжнародна команда вчених описала поведінку мишей, які перебували в невагомості на Міжнародній космічній станції.

Про це повідомляє Naked Science.

"В експерименті брали участь 20 самок мишей, всі вони успішно пройшли випробування. Їх вік коливався від 16 до 32 тижнів від народження. Вони знаходилися на станції від 17 до 33 днів, кількість днів залежала від віку конкретної особини", - йдеться в повідомленні.

Автори пишуть, що всі 20 мишей зберігали здоровий стан протягом місії. Вони демонстрували типову поведінку: їли, доглядали за собою, підтримували циркадні ритми. Однак через кілька днів деякі самки стали вести себе незвичайно.

Через 7-10 днів молоді миші різко почали пересуватися по овальної траєкторії. Вчені назвали таку поведінку гоночною, оскільки вона дуже нагадувала гонки NASCAR. Незабаром така поведінка набула групового характеру, але не торкнулася більш старих мишей.

Дослідники не можуть назвати точну причину такої дивної поведінки. Вони вважають, що це може бути як реакція на стрес, так і бажання відчути позитивний ефект від вправ (як, наприклад, біг в колесі на Землі) або стимулювати роботу внутрішнього вуха, яка при мікрогравітації порушується. Зараз вчені працюють над цим питанням.

Читайте також: SpaceX перенесла комерційний запуск Falcon Heavy — нельотна погода

NASA створило спеціальну клітку для мишей, яким належало перебувати на МКС, в 2017 році. З тих пір провели кілька тестів, але тільки зараз пройшов перший докладний поведінковий аналіз мишей, які жили в Rodent Habitat на МКС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-