Весняна презентація компанії Apple: замість нових гаджетів — “умовно” нові додатки

Весняна презентація компанії Apple: замість нових гаджетів — “умовно” нові додатки

Аналітика
Укрінформ
Онлайн-кінотеатр, кредитна картка та ексклюзивний контент від американських зірок кіно та шоу-бізнесу. Чим іще порадував Тім Хук айфономанів світу?

Весна - пора презентацій нових сервісів і додатків Apple. Фанати “Яблука” чекали виходу нових продуктів, приміром, оновленої версії AirPods (бездротові навушники) і планшетів iPad mini та Air, AirPower (бездротова зарядна станція), iPod touch (музичний плеєр) сьомого покоління в дизайн-стилістиці актуальних моделей iPhone і так далі. Однак цього року свої нові гаджети компанія анонсувала раніше, ніж зазвичай — за тиждень до запланованого заходу. Причому зробила це без будь-якого офіціозу та підготовки: просто розіслала журналістам прес-релізи. Тож, які новинки Apple презентувала 25-го березня? Уся презентація була присвячена тільки новим сервісам (і то - умовно новим), а саме: Apple News +, Apple Arcade, Apple Card та Apple TV. Укрінформ зробив їх короткий огляд.

Улюблені журнали в одній бібліотеці: дешево і ненав’язливо

Почнемо по порядку. Сервіс Apple News + пропонує за щомісячну плату у розмірі $ 9.99 доступ до більш ніж 300 різних газет і журналів. Серед найбільш відомих згадуються The Wall Street Journal, The New Yorker, Esquire, The Atlantic, National Geographic, Men's Health, Vogue й багато інших. Вся періодика англомовна.

У компанії відзначають, що користувачу за підписки на ці видання окремо довелося б викласти близько $8000. А так 10 доларів на місяць і у власника айфону під рукою в зручній формі знаходяться улюблені видання (ще й підтримується можливість сімейного доступу!). Важлива відмінність від аналогічних проектів, приміром, того ж Google News - це відсутність настирливої реклами, а також спеціально перемальовані та анімовані обкладинки журналів. Apple хвалилася, що рекламодавці не зможуть відстежувати, що саме користувачі вивчають у News +. А отже — дотримуватиметься повна анонімність без вторгнення в особисте життя, чого сучасні люди дуже не люблять.

Сервіс Apple News + спочатку буде доступний жителям США і Канади. До осені він з'явиться в Австралії і Великій Британії, а пізніше і в інших європейських країнах (можливо, і в нас, в Україні).

Банкіри теж люблять “яблука”

Розробники анонсували віртуальну кредитну картку Apple Card - абсолютно новий досвід використання кредиток, яку можна додати в гаманець Apple Wallet (спеціальний додаток на iPhone). Банком-партнером Apple виступив Goldman Sachs, а в якості платіжної системи використовується MasterCard. Додаток здатний вести статистику всіх покупок, щоб допомогти в економії і документуванні усіх витрачених коштів.

Крім того, для Apple Card доступний безлімітний щоденний кешбек у розмірі 2% від усіх покупок (користувач Card отримає повернення коштів в зазначеному розмірі з будь-якої покупки цією картою). Причому на покупки в Apple Store, App Store і сервісах Apple (тобто, в мережі Apple) діє кешбек у 3%. Обслуговування та випуск карти повністю безкоштовні. У США сервіс запрацює влітку 2019-го.

Але це ще не все. Apple представила також фізичну титанову платіжну карту, яка призначена для місць, де не працює Apple Pay. На ній немає номера, CVV-коду, терміну закінчення дії і підпису власника. Для покупок з використанням цієї карти доступний кешбек 1%.

Коли життя - суцільна гра

Apple Arcade. Як нескладно здогадатися, цей сервіс поширюється на ігри. Його вбудують прямо в App Store (онлайн-магазин) для iOS, macOS і tvOS. Суть така: за щомісячну передплату користувач отримає доступ до платних відеоігор, а також безкоштовних, але без реклами і внутрішньо ігрових транзакцій. Пограти в них можна тільки на пристроях Apple (iPhone, iPad, Mac і Apple TV). На старті - близько 100 мобільних відеоігор: Where Cards Fall, The Pathless, LEGO Brawls, Hot Lava, Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm, No Way Home, Sonic Racing, Overland, Kings of the Castle, Yaga, Monomals, Lifelike, Mr. Turtle й багато інших. Утім, компанія пообіцяла регулярно поповнювати каталог. Цікавою особливістю Apple Arcade стане те, що користувач зможе почати грати на одному пристрої, а продовжити на іншому. До речі, грати можна і без підключення до інтернету, тобто, оффлайн.

Реліз Apple Arcade відбудеться восени (ймовірно, у вересні разом з iOS 13). Сервіс буде доступний в більш ніж 150 країнах по всьому світу. Вартість передплати оголосять пізніше.

Телевізор в кишені - це не тільки зручно, а ще й модно

Додаток Apple TV - не новий, а радше - оновлений (нове ПЗ - програмне забезпечення). Там з'явиться контент від популярних телеканалів, таких як HBO, Starz, Showtime, різних стрімінгових сервісів, а також фільми і телешоу. Apple зібрала в одному місці безліч різних додатків, які дотепер були доступні окремо. При відкритті будь-якого серіалу або шоу глядачеві запропонують безкоштовний пробний період, якщо такий звісно є. Підписка працює за принципом: платиш лише за ті канали, які дивишся. Плюс - весь матеріал стане доступний для оффлайн-перегляду.

Для Apple TV, iPhone і iPad нове ПЗ можна завантажити уже в травні, а восени воно вийде і для комп'ютерів Mac. Крім того, цієї весни додаток Apple TV з'явиться і на смарт-телевізорах компаній-конкурентів, зокрема, Samsung.

Ну і “вишенькою” презентації був анонс відеосервісу під назвою Apple TV +, який з’явиться всередині програми Apple TV. Заручившись підтримкою Стівена Спілберга, Дженніфер Еністон, Стіва Карелла, Джейсона Момоа, Кумейла Нанджіані, Джей Джей Абрамса, Опри Уїнфрі та багатьох інших знаменитостей, в компанії заявили, що це буде “ексклюзивний контент недоступний на інших платформах”. Тобто, зірки кіно і шоу-бізнесу зніматимуть для Apple TV + власні телешоу, серіали, фільми та інший контент, що транслюватиметься без будь-якої реклами.

Сервіс Apple TV + з'явиться в більш ніж 100 країнах вже цієї осені. Ціну передплати поки що не озвучують.

Презентації Apple стають дедалі нуднішими чи... ні?

Одразу відзначимо, що суб’єктивна думка автора цього тексту не претендує на істину, але. Давайте зазирнемо у минуле років на 8-9.

Починаючи з 2011-го (від часу смерті батька-засновника Стіва Джобса) Apple провела, як мінімум, 25 презентацій. Протягом останніх п'яти років компанія представила багато цікавих продуктів. Наприклад, у 2014 році Apple познайомила нас з iPhone 6 (і Plus), iPad Air 2 і AppleWatch.

Останній пристрій - розумний годинник - тоді став реальним “Вау!” Три різні варіанти - звичайний, спортивний, “діловий”. Він був “обладнаний” власною платіжною системою ApplePay. Також лінійка комп'ютерів поповнилася iMac з 5К-дисплеєм (5120х2880 пікселів).

2015 рік ознаменувався виходом 13-дюймового планшету iPad Pro, приставки Apple TV нового покоління, iPhone 6s (і Plus, звичайно), а Apple Watch “навчилися” працювати зі сторонніми медичними додатками, месенджерами та екшн-камерами GoPro. Соціально важливим стало запровадження розширеного набору інструментів розробника для медичних програм.

У наступному році з'явився бюджетний смартфон від Apple - iPhone SE (перший “яблучний” телефон автора цих рядків). На початку осені 2016 року світ побачила сьома серія смартфонів, а також бездротові навушники AirPods. Значно оновилися всі програмні платформи: iOS, watchOS, tvOS і macOS.

На презентації в 2017 році Apple анонсували аж два абсолютно нових продукти: бездротову зарядку AirPower і розумну колонку для будинку HomePod. Останню стало можливо купити через рік, а ось зарядку так ніхто на прилавках магазинів і не побачив. Зате побачили останні «Айфони» без «чубків» - 8 і 8 Plus, модель X вже була з вирізом у верхній частині екрану. Тож цей рік можна вважати поворотним для дизайну смартфонів.

А от минулий рік для фанатів марки став... не врожайним. Нові iPhone XS, iPhone XS Max і iPhone XR, а також розумні годинник Apple Watch Series 4 не вразили. Крім незначного оновлення дизайну, металевої “начинки” та оновленого програмного забезпечення згаданим пристроям більше нічим похвалитися.

Що в компанії покажуть на щорічній великій презентації восени 2019-го? Тобто, чи матимуть Apple-фани приводи для радості — це, наче гадати на кавовій гущі. Утім, якщо світовий лідер у світі смартфонів і портативних гаджетів не придумає щось, на кшталт, безрамкових екранів (півтора роки тому технологія спричинила мало не революцію на ринку), то конкуренти Samsung та Huawei можуть дати серйозну фору дітищу покійного Стіва Джобса.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-