Вчені зможуть визначити хворобу Паркінсона за запахом шкіри

Вчені зможуть визначити хворобу Паркінсона за запахом шкіри

Укрінформ
Учені з Манчестерського університету виявили молекули, які містяться в шкірному салі і викликають певний запах, пов'язаний з хворобою Паркінсона.

Про це повідомляється на сайті Манчестерського університету.

"Вчені знали, що хвороба Паркінсона може викликати надмірне вироблення шкірного сала. Нове дослідження підтвердило, що у людей з хворобою Паркінсона воно має виразний запах, який посилюється в міру прогресування стану", - йдеться в повідомленні.

Вперше таку особливість помітила почесний лектор в Манчестерському університеті Джой Мілн у свого чоловіка Ліса за багато років до того, як йому поставили клінічний діагноз хвороби Паркінсона.

Дослідники з Манчестерського інституту біотехнології використовували мас-спектрометрію для визначення молекулярних сполук, які спричиняють цей унікальний запах.

Читайте також: Супрун розповіла, як танці впливають на здоров'я

Вчені зібрали зразки шкірного сала і, проаналізувавши, виявили присутність гіпурової кислоти, ейкозану та октадеканалю, що вказує на змінені рівні нейротрансмітерів, виявлених у пацієнтів з хворобою Паркінсона, а також на ряд інших біомаркерів стану.

Досліджуючи ці молекули, виявлені у тестових зразках, команда створила модель, яка тепер може ідентифікувати і діагностувати хвороби Паркінсона на ранніх стадіях стану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-