Протез руки вперше під'єднали до нервів людини

Протез руки вперше під'єднали до нервів людини

Фото, відео
Укрінформ
Вчені під'єднали протез руки до нервів жінки, дозволяючи їй рухати пальцями за допомогою розуму і навіть відчувати тактильні відчуття.
Дослідники з Технологічного університету Чалмерса (Швеція) та біотехнологічної фірми Integrum AB створили протезну руку в рамках європейської дослідницької програми по протезуванню кінцівок DeTOP. Хірурги прикріпили протез до двох кісток передпліччя (променевої та ліктьової) жінки за допомогою титанових імплантатів і під'єднали 16 електродів безпосередньо до її нервів і м'язів, що дозволило їй контролювати руку за допомогою думок і задіяти її, щоб зав'язувати шнурки і набирати текст на клавіатурі. Це перший клінічно життєздатний і чутливий протез руки, придатний для використання в реальному житті. Про це досягнення повідомляється на офіційному сайті проекту.

«Прорив нашої технології полягає в тому, щоб дати пацієнтам можливість використовувати імплантовані нервово-м'язові інтерфейси для управління своїм протезом, сприймаючи при цьому відчуття, які важливі в повсякденному житті», - стверджує співробітник університету Чалмерса Ортіс Каталан (Ortiz Catalan).

Електроніка, підключена до нервової системи людини, дозволяє створювати нові способи взаємодії з технологією. На відеоролику, який випустили шведські вчені, видно, як жінка використовує імплантат для маніпулювання віртуальною рукою на екрані комп'ютера, тобто ще до того, як було встановлено сам фізичний протез.

Звичайні протези рук спираються на електроди, розташовані над шкірою, для вилучення контрольних сигналів з нижніх м'язів кінцівки людини. Ці поверхневі електроди подають обмежені і ненадійні сигнали, які дозволяють контролювати тільки грубі рухи, наприклад стискання долоні в кулак.
Сучасні протези рук також мають обмежений сенсорний зворотний зв'язок. Вони не забезпечують тактильні або кінестетичні відчуття, тому людина при використанні протеза могла покладатися тільки на зір: наприклад, їх власники не можуть сказати, наскільки сильно вони стискають об'єкт.
Вживлюючи електроди в нерви, які раніше були пов'язані з втраченими біологічними «датчиками» руки, дослідники можуть електрично стимулювати ці нерви, що призводить до того, що пацієнт сприймає відчуття, що виникають в протезі.

Новий винахід став передвісником майбутнього, в якому роботизовані пристрої легко взаємодіють з нашими тілами. Протягом десятиліть подібні протези здавалися можливими тільки у всесвіті «Зоряних воєн» і інших творах наукової фантастики, проте ця розробка показує, що таке майбутнє вже настало, незважаючи на те, що технології ще не з'явилися в широкому доступі.

Фото: detop-project.eu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-