Апарат NASA встановив на Марсі сейсмометр

Апарат NASA встановив на Марсі сейсмометр

Фото
Укрінформ
Апарат NASA InSight розгорнув свій перший інструмент на поверхні Марса, завершивши важливий етап місії. На нових знімках з посадкового апарату видно сейсмометр на поверхні, його мідне покриття ледь освітлене в марсіанських сутінках.

Про це повідомляє NASA.

«Налаштування обладнання збираються завершити до початку січня, а вже в кінці місяця має пройти розгортання електромеханічного бура», - йдеться в повідомленні.

«Графік активності InSight на Марсі виявився кращим, ніж ми сподівалися», - сказав керівник проекту InSight Тому Хоффман (Tom Hoffman), який працює в Лабораторії реактивного руху NASA в Пасадені, штат Каліфорнія.

«Безпечне розташування сейсмометра на поверхні - це приголомшливий різдвяний подарунок», - підкреслив він.

Космічний апарат InSight опустився на Марс в районі нагір'я Елізіум 26 листопада. Тоді ж активувався пристрій RISE (Rotation and Interior Structure Experiment) — радіоприлад, який, використовуючи систему зв'язку модуля, забезпечує фахівців точними вимірами обертання і коливання планети.

У вівторок, 18 грудня, інженери InSight відправили команди на космічний корабель. У середу, 19 грудня, сейсмометр обережно розмістили на поверхню безпосередньо перед посадковою платформою, приблизно на відстані руки (5,367 футів або 1,636 метрів).

«Розгортання сейсмометра так само важливо, як і посадка InSight на Марсі», - сказав головний дослідник InSight Брюс Банердт (Bruce Banerdt). За його словами, сейсмометр є пріоритетним інструментом в InSight: він потрібен для виконання близько трьох чвертей наукових завдань.

Сейсмометр дозволяє вченим заглянути всередину Марса, вивчити рух грунтів, також відомий як «марсотрус». Кожен такий «марсотрус» діє як свого роду лампочка, яка освітлює структуру планети. Аналізуючи, як сейсмічні хвилі проходять через шари планети, вчені можуть визначити глибину і склад цих шарів.

Читайте також: NASA показала найяскравішу комету року

Зараз команда NASA працює над вирівнюванням приладу, так як поверхня нахилена на два-три градуси. Надалі співробітники спробують відрегулювати трос, який з'єднує SEIS з InSight, щоб мінімізувати сторонній шум. На початку січня вони планують поставити захисні екрани поверх сейсмометра. На кінець січня призначена установка електромеханічного бура HP3, для якого відвели місце зі східної сторони. Він зробить отвір глибиною п'ять метрів і виміряє, яка кількість тепла виходить з надр. Співробітники сподіваються, що їм вдасться визначити і джерело тепла.

Фото: NASA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-