В Україні запустили суперкомп'ютер - 300 трильйонів операцій на секунду

В Україні запустили суперкомп'ютер - 300 трильйонів операцій на секунду

Фото
Укрінформ
У конструкторському бюро "Південне" введено в експлуатацію новий обчислювальний центр (ОЦ) Yuzhnoye SC з найпотужнішим суперкомп’ютером в Україні.

Як повідомляє прес-центр КБ "Південне", унікальну комп’ютерну систему спеціально розроблено для вирішення інженерних і наукових завдань за допомогою методів обчислювальної фізики.

"Особливість суперкомп’ютера полягає в тому, що він забезпечує вирішення великої кількості завдань за короткий час, підвищену точність результатів і можливість проведення повного комплексу розрахункових робіт у максимально короткі строки", - йдеться у повідомленні.

Високопродуктивна система суперкомп’ютера cкладається із сотні серверів і близько чотирьох тисяч обчислювальних ядер на процесорах найновішої архітектури. Загальна ємність оперативної пам’яті – близько 18 терабайт, для швидкого зберігання даних доступне сховище на 200 терабайт. Усі компоненти суперкомп’ютера об’єднано спеціалізованою високошвидкісною комп’ютерною мережею. Крім того, систему обладнано гібридними обчислювальними серверами з найновішими графічними прискорювачами й окремими модулями для оброблення й візуалізації великих розрахункових даних. Пікова продуктивність суперкомп’ютера становить 300 терафлопс (300 трильйонів операцій на секунду), її порівнюють до потужності тисячі персональних комп’ютерів, які працюють одночасно.

Читайте також: У Британії запустили суперкомп'ютер, що імітує людський мозок

Доступ до таких обчислювальних ресурсів дасть фахівцям КБ "Південне" змогу із недоступною раніше швидкістю проробляти сотні технічних рішень та впроваджувати найбільш оптимальні й ефективні, розширить можливості для реалізації нових, нестандартних ідей. Тобто введення в експлуатацію суперкомп’ютера ще більше підвищить науково-технічну конкурентоспроможність підприємства.

Відкриття обчислювального центру – тільки перший етап упровадження високопродуктивних комп’ютерних технологій. У майбутньому продуктивність суперкомп’ютера може бути збільшено вдвічі, а комп’ютерна інфраструктура ОЦ стане основною платформою електронної діяльності підрозділів КБ "Південне".

Реалізувати проект вдалося завдяки міжнародним комерційним контрактам КБ "Південне", без залучення коштів держбюджету. Упровадження суперкомп’ютера – стратегічна інвестиція КБ "Південне" не тільки у свою виробничу базу, а й у зміцнення науково-технічного потенціалу України.

На відкритті ОЦ були присутні керівники підприємств – стратегічних партнерів КБ "Південне" і представники усіх учасників проекту – MTI, Hewlett Packard Enterprise, APC, ANSYS та інші.

КБ Південне запустило найпотужніший суперкомп'ютер в Україні / Фото: yuzhnoye.com

Державне підприємство "Конструкторське бюро "Південне" ім. М.К. Янгеля" є одним з найвідоміших і визнаних у світі науково-конструкторських підприємств з розроблення ракетно-космічної техніки. В активі КБ "Південне" і організацій-партнерів - створення дев’яти типів космічних ракет-носіїв, з використанням яких здійснено близько 500 запусків і виведено на орбіти більше 1 100 космічних апаратів.

КБ "Південне" бере участь в експлуатації американської ракети-носія середнього класу "Антарес" для доставки вантажів на Міжнародну космічну станцію і створенні ракети-носія "Циклон-4М", призначеної для запусків космічних апаратів з території Канади.

На базі відпрацьованих технологій ракет-носіїв сімейства "Зеніт" і "Циклон" колектив КБ "Південне" створює нове перспективне сімейство ракет-носіїв "Маяк".

Прикладом нетрадиційного використання власних розробок може бути проект "Днепр" – переоснащення міжконтинентальних балістичних ракет РС-20, спроектованих і виготовлених в Україні ще за радянських часів, у ракети космічного призначення для запуску комерційних супутників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-