NASA знайшла екзопланету, яка

NASA знайшла екзопланету, яка "тане" з рекордною швидкістю

Укрінформ
NASA опублікувала дані, отримані космічним телескопом «Хаббл», які свідчать про экзопланетe розміром з Нептун, атмосфера якої випаровується з рекордною швидкістю.

Про це повідомляє NASA.

"Гарячий "нептун" GJ 3470b знаходиться на відстані шести мільйонів кілометрів від своєї зірки і дуже швидко втрачає масу", - йдеться в повідомленні.

Вчені пояснюють, що інтенсивне випромінювання близької зірки нагріває атмосферу планети до точки, в якій вона залишає гравітаційне тяжіння. Газ, що виходить, утворює гігантську хмару навколо планети і випаровується в космос. У випадку з GJ 3470b цей процес може протікати дуже швидко через те, що її щільність дуже низька, а тому й атмосфера гравітаційно менш стабільна.

Крім того, GJ 3470b знаходиться поруч з червоним карликом, якому всього два мільярди років. А випромінювання молодої зірки дуже сильне.

Для дослідження GJ 3470b співробітники NASA використовували спектрограф телескопа «Хаббл» — він реєстрував ультрафіолетове випромінювання водню. У результаті вчені спостерігали водневий «кокон», який чітко вирізнявся на тлі зірки в позиції перигелію (найближча до Сонця точка орбіти планети).

Читайте також: Зонд NASA передав на Землю нові знімки з Марса

Дослідники припускають, що водень не єдиний елемент, що випаровується. Вони вже планують налаштувати «Хаббл» для відстеження більш важких елементів, ніж водень і гелій. Для пошуку витоків гелію також збираються використовувати телескоп «Джеймс Вебб», який таким чином зможе знайти нові міні-нептуни.

Гарячі "нептуни" — це планети розміром із Нептун і з атмосферою, розігрітою до 926 градусів Цельсія.

Фото: NASA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-