Експеримент з бездротовим телефоном виявив проблеми — Нацкомісія

Експеримент з бездротовим телефоном виявив проблеми — Нацкомісія

Укрінформ
Дослідна експлуатація технології бездротового телефонного зв'язку, яку реалізує ПАТ "Укртелеком" у важких і дорогих для звичайної телефонізації місцях, а також у місцях, де телефонний кабель був пошкоджений або вкрадений, виявила низку проблем.

Про це повідомляє Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації.

НКРЗІ вважає передчасним схвалення цієї технології; експеримент буде продовжений ще на три місяці, буде розширено територію його проведення та залучено інших операторів фіксованого телефонного зв’язку.

"Дослідна експлуатація надання конвергентних послуг фіксованого телефонного зв’язку виявила окремі проблемні питання. Зокрема, під час надання конвергентних послуг фіксованого телефонного зв’язку абонентам стали недоступні: почасовий облік місцевих розмов; детальна розшифровка місцевих розмов; приймання / відправка факсових повідомлень; дзвінки на скорочені номери місцевої мережі зони нумерації", - йдеться у повідомленні.

З огляду на виявлені проблеми, заявили НКРЗІ, наразі не вбачають можливим реалізацію даної технології замість традиційної.

"Наразі надання конвергентних послуг фіксованого телефонного зв’язку не є повноцінною заміною традиційного надання загальнодоступних телекомунікаційних послуг. Водночас, при пошкодженнях та/або викраденнях кабелів і обладнання телекомунікаційних мереж, воно є реальною альтернативою, до моменту відновлення фіксованої мережі, для оперативного відновлення та забезпечення зв’язком населення, спеціальних об’єктів Міністерства оборони України, служб надзвичайних ситуацій, медичних закладів, правоохоронних органів тощо", - наголосили в НКРЗІ.

Водночас, як зазначають у Нацкомісії, доцільно продовжити експеримент з випробовуванням технології бездротового телефонного зв'язку ще на три місяці, з розширенням території її проведення.

"Враховуючи, що телефонні мережі фіксованого телефонного зв’язку на території різних міст та районів побудовані за різною топологією та архітектурою, з використанням комутаційного обладнання різних типів, технологій та виробників, постало питання необхідності продовження дослідної експлуатації. Для набуття операторами телекомунікацій практичного досвіду побудови, експлуатації та взаємодії конвергентних мереж, а також з метою пошуку вирішення виявлених проблемних питань, дослідна експлуатація продовжиться ще на три місяці – з розширенням території її проведення на міста Київ, Харків, Дніпро, Запоріжжя та Ірпінь, а також на 250 сіл у різних регіонах України, відсутність зв’язку в яких викликає соціальне напруження", - зазначили в НКРЗІ.

Крім того, як вважають в НКРЗІ, до проведення експерименту доцільно долучити й інших операторів фіксованого телефонного зв’язку.

Читайте також: ФДМУ програв позов щодо повернення державі Укртелекому

Як відомо, у серпні 2018 року "Укртелеком" запустив у Дніпропетровській області, де фіксується велика кількість крадіжок мідного кабелю, пілотний проект з відновлення фіксованої телефонії за допомогою мобільного зв'язку.

НКРЗІ підтримала проведення експерименту як виняток — для напрацювання практики і досвіду застосування конвергентних рішень взаємодії мереж рухомого (мобільного) та фіксованого зв'язку за умови дотримання законодавства України в частині захисту прав та інтересів споживачів телекомунікаційних рішень.

Експеримент реалізовувався за допомогою оператора «ТриМоб» та тривав три місяці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-