Гриневич розповіла, як можна підтримати наукові дослідження

Гриневич розповіла, як можна підтримати наукові дослідження

Укрінформ
Українські науковці успішні в своїх дослідженнях, необхідно технологізувати процес впровадження результатів їх роботи у життя.

Про це журналістам під час вручення науковцям відзнак Державної премії в галузі науки та техніки сказала міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Проблема полягає в тому, що нам потрібно більше технологізувати процес впровадження результатів досліджень. Тому що коли у нас відбувається наукове дослідження, українські науковці дуже успішні. А далі постає момент, коли або це буде впроваджено в українську економіку, або ці напрацювання будуть впроваджені в рішення - зроблений прототип, зроблене технологічне рішення, яке можна продати, або в яке можна інвестувати. ...Нашим науковцям необхідно буде також разом з бізнесом знаходити оці рішення, яким чином впроваджувати свої дослідження у бізнес. Тому ми  також закликаємо український бізнес дивитися на українську науку. Не завжди правильно стратегічно купувати готове дешеве рішення (за кордоном - ред.), а інколи варто все-таки замислитися і вкласти у щось своє. А українська наука, незважаючи на недостатнє фінансування, працює і робить насправді серйозні проривні речі", - сказала Гриневич.  

Вона зазначила, що згідно з законом про наукову і науково-технічну діяльність фінансування науки з державного бюджету має складати 1,7% ВВП. Втім, зараз держава, попри збільшення  фінансування за останні два роки, все ще не вийшла на цей рівень.

"За 2017-2018 рік фінансування науки в цілому зросло на 69%. Справа в тому, що в 2016 році ми досягли дна - було 0,16% ВВП з державного бюджету, зараз 0,24%. Але це мізерно мало. Ви знаєте, що 0,3% фінансування науки - це для самовідтворення, не кажучи вже про розвиток науки", - сказала Гриневич, виступаючи перед лауреатами Держпремії в галузі науки та техніки.

Водночас, за її словами, зараз існує кілька інструментів для підтримки наукових досліджень.

Читайте також: НАН вручила держпремії у галузі науки та технологій

"З 2019 року починає працювати Національний фонд досліджень, фінансування якого в понад 10 разів більше, ніж було фінансування Державного фонду фундаментальних досліджень, на цей рік виділено 262 млн грн. Ми так само презентуємо фінансовий інструмент - базове фінансування  науки в університетах. Працює другий рік конкурс наукових проектів молодих учених, і ми зараз збільшили це фінансування до 70 млн грн. Конкурентноздатність української науки демонструє участь українських колективів у "Горизонт-2020", ми маємо уже 114  проектів, на майже 21 млн євро", - розповіла Гриневич. 

Як повідомляв Укрінформ, 20 листопада в Національній академії наук відбулося вручення відзнак лауреатам Державної премії в галузі науки та техніки  за 2017 рік. Загалом Держпремією відзначено 14 наукових праць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-