"Пухнасті чорні діри": співавтори Гокінга оприлюднили його останню роботу

Укрінформ
Світ побачила стаття, в якій знаменитий фізик Стівен Гокінг в партнерстві з колегами з Кембриджу та Гарварду розглядає зникнення інформації в чорних дірах.

Дослідники припускають, що якщо об'єкт потрапляє в чорну діру, він повинен збільшити температуру цієї діри, і її ентропія також повинна змінитися, пише "Новое время".

Стаття про це отримала назву Black Hole Entropy and Soft Hair (Ентропія чорної діри і легкий пушок). Дивна назва статті є апеляцією до фізичної "теореми про відсутність волосся" у чорної діри, де "волосся" є метафорою інформації про матерію, яку чорна діра поглинає і не випускає назад, зазначає видання з посиланням на публікацію Science Alert.

Фотони, які оточують чорні діри, могли б записати ентропійне зрушення чорної діри. Саме такі фотони Гокінг і його колеги і називають "легким пухом". По суті ця метафора - спосіб дати пояснення температурним і ентропійним зрушенням, щоб картина відповідала тому, що ми вже знаємо про роботу Всесвіту.

Один з авторів нової роботи, фізик Малкольм Перрі з Кембриджського університету у Великій Британії заявив, що в статті зроблено важливий крок на шляху побудови теорії квантової гравітації.

Читайте також: Запис із голосом Стівена Гокінга відправили в космос

"Треба бути вченим калібру Гокінга, щоб правильно зрозуміти тонкощі нового дослідження", - наголошують журналісти Science Alert.

Знаменитий фізик-теоретик і популяризатор науки Стівен Гокінг помер 14 березня 2018 року в віці 76 років. Він з юних років страждав від бокового аміотрофічного склерозу. Хвороба не піддається лікуванню і з роками тільки прогресує.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-