Адронний колайдер виявив дві нові частинки і ознаки третьої

Адронний колайдер виявив дві нові частинки і ознаки третьої

Укрінформ
На Адронному колайдері вчені, які працюють в експерименті Large Hadron Collider beauty (LHCb), спостерігали дві нові частинки, а також побачили ознаки третьої.

Про це повідомляє Naked-science з посиланням на ЦЕРН.

"Двома новими частинками, передбаченими стандартною кварковою моделлю, виявилися баріони, що належать до того ж сімейства частинок, що і протони, що використовуються в експериментах по зіткненню частинок на БАК", - йдеться в повідомленні.

Велика частина Всесвіту складається з баріонів, включаючи протони і нейтрони – частинки, що складаються з трьох фундаментальних частинок, названих кварками, що відрізняються за типами: верхній, нижній, дивний, зачарований, чарівний та істинний.

Читайте також: Великий адронний колайдер почав сьомий робочий сезон

Протони складаються з двох верхніх кварків і одного нижнього кварка, тоді як нейтрони – з одного верхнього і двох нижніх кварків. У двох нових частинок, виявлених на БАК зараз, дещо інший склад. Частинки назвали Σb(6097)+ Σb(6097), вони складаються з двох верхніх кварків і одного чарівного кварка і двох нижніх кварків і одного чарівного кварка, відповідно.

Нові спостереження стали першими, під час яких вченим вдалося зареєструвати ці частинки. Як з'ясувалося, вони приблизно в шість разів масивніше протона.

Що стосується третьої можливої частки, то дослідники вважають, що це може бути незвичайна складова частинка під назвою тетракварк. Це екзотичний вид мезона, зазвичай складається тільки з двох кварків. Тетракварк же складається з чотирьох кварків, а точніше – з двох кварків і двох антикварків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-