На полюсах Місяця знайшли заморожену воду

На полюсах Місяця знайшли заморожену воду

Дослідження
Укрінформ
Астрономи виявили ділянки, покриті кригою, на південному і північному полюсах Місяця. На їхню думку, колись вони можуть стати джерелом води для астронавтів.

Про це повідомляє PNAS

Нещодавно зібрані дані показали, що водяна крига знаходиться у багатьох місцях в районі північного і південного полюсів Місяця. Вони постійно перебувають у тіні. Сонячні промені ніколи не нагрівають їх.

Більшу частину криги вчені виявили якраз на південному полюсі супутника. На півночі ділянки з кригою виявилися більш ізольованими, як пояснив вчений з Гавайського інституту геофізики і планетології Шуаї Лі.

Читайте також: Астрономи назвали найдавніші галактики Всесвіту

Подальші дослідження ділянок з кригою виявили, що вони утворюються на тих частинах поверхні місяця, де температура ніколи не піднімається вище мінус 163С. Але температура – не єдина умова. Вчені наголошують, що лише 3,5% місць у затінку містять помітні ознаки наявності криги. Це перший випадок, коли воду у замороженому вигляді вдалося виявити на відкритій поверхні Місяця.

Вчені знайшли її завдяки інфрачервоним замірам, зробленим картографом мінералів NASA. Цей пристрій був доставлений на поверхню Місяця індійською місією Chandrayaan-1 ще десять років тому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-