Марк Цукерберг: у росіян є ціла сфера втручання у виборчі процеси

Марк Цукерберг: у росіян є ціла сфера втручання у виборчі процеси

Укрінформ
Кілька тез із інтерв`ю Recorde Recorde про сьогодніші тривоги і надії на майбутнє

Засновник та очільник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг за останні кілька років відчув на собі всі можливі тягарі успішної людини сучасності. Серед них і надмірна увага, і втручання в особисте життя, і зневага та критика, і серйозні обвинувачення та публічні вибачення, але ніколи - забуття.

Facebook набирає обертів, розвивається та став невід'ємною частиною життя для людей у всіх куточках світу, а його засновник - скромний та креативний мільйонер Цукерберг - ваги та розмаху впливати не лише на свою компанію, а на розвиток всього людства. Про те, чим живе Facebook, про поразки та висновки, про плани та глобальні бачення він розповів виданню Recorde Recorde у саду на даху свого офісу. Укрінформ публікує найбільш яскраве з 90-хвилинної розмови.

ПРО РОСІЙСЬКИХ ТРОЛІВ І ВПЛИВ НА ВИБОРИ

«... Ми спостерігали перед виборами роботу російської хакерської групи зі складу військової розвідки, наш уряд їх, здається, називає APT28. Вони намагалися застосовувати традиційні способи хакерства: фішинг облікових записів людей, отримуючи доступ до них. ...В середині 2015 року ми повідомили ФБР.

Коли ми бачили подібну активність під час кампанії в 2016 році, то вони намагалися здійснювати фішинг як через DNC, так і в RNC, ми також повідомляли про це деяких людей, які, як ми вважали, опинилися під загрозою. Під час виборів ми повідомляли ФБР про це...

Тепер існує ціла сфера втручання у виборчі процеси, яку ми виявили не так швидко. Стосується вона узгоджених інформаційних операцій, які намагалися запустити, і це була інша група. Замість APT28 це група - IRA, агентство досліджень Інтернету, яке в основному просто створює мережу підроблених облікових записів, щоб розповсюджувати сумнівну інформацію.

... Це привело нас до всіх виборів, які ми спостерігали того часу. Тоді йшлося про президентські вибори у Франції, Німеччині, Алабамі, нещодавні вибори в Мексиці, а також інші вибори по всьому світу.

...Нині ми зосереджені на тому, щоб переконатись, що ми отримуємо це право (вживати заходи безпеки - ред.), не лише в широкому сенсі, а в процесі під час всіх виборів, які наближаються».

ПРО ФЕЙКОВІ НОВИНИ

«Люди мають можливість висловлювати свою думку. Тоді зберігається безпека спільноти, що, на мою думку, дуже важливо. Ми не дозволятимемо користувачам планувати насильство, атакувати один одного або здійснювати інші погані речі. Але у рамках цих принципів існують реальні компроміси та буксування ними один на одного. У такій ситуації ми відчуваємо, що наша відповідальність полягає в тому, щоб запобігати витоку неправдивої інформації. Підхід, який ми застосовуємо до фейкових новин, не означає, що в інтернеті не можна сказати щось не так. Я думаю, що це було б надто екстремально. ...Але в той же час, думаю, ми несемо відповідальність за те, що бачать наші користувачі... Ми несемо відповідальність та маємо бути певні, що це не містифікація та не дезінформація».

ПРО СПІЛЬНОТИ VS УРЯД І СОЦІАЛЬНІ МІСІЇ КОМПАНІЙ

«... Схильний думати, що всі ми отримуємо підтримку та відчуття безпеки з трьох основних джерел: від наших друзів та сім`ї, громад, частиною яких ми є, а вже потім у кінці переліку від уряду з його мережею безпеки. Я думаю, що як суспільство ми витрачаємо левову частку нашого часу на розмови у політичних дебатах про те, що має робити уряд. Я думаю, що ми витрачаємо недостатньо часу на розмови про те, наскільки важливою є спільнота. ...Я розмовляв з дітьми в Чикаго, в школі, де багато учнів належали до банд. Вони розповіли, що причиною того, чому люди приєднуються до банд, є не те, що вони хотіли б бути в банді, адже розуміли, що це небезпечно, але тому, що вони потребували почуття спільності, і в небезпечній ситуації вони хотіли знати, що хтось попіклується про них...

...Білл Гейтс завжди був наставником і натхненником для мене, ще до того, як я з ним познайомився. Зростаючи, захоплювався тим, наскільки Microsoft був орієнтований на свою місію. Це була компанія, яка мала чітку соціальну ціль, те, що вони прагнули зробити... Вони думали, що комп'ютери стануть потрібними й будуть масово поширеними. Це виглядало як мета, подібна "Аполлону", що завжди мене вражало...»

ПРО УДОСКОНАЛЕННЯ FACEBOOK ЯК ГЛОБАЛЬНОГО ІНСТРУМЕНТА

«Я маю бути певним, що наша продукція використовується для добрих справ. Звіти в кінці дня про те, звинувачують нас у чомусь чи ні, насправді не те, що має значення для мене. Це не означає, що кожна річ, що відбувається на Facebook, буде доброю. Це людство. Люди користуються інструментами для добра і зла, але я думаю, що ми маємо чітку відповідальність, щоб переконатись, що добро посилюється, і ми самі робимо все можливе, щоб зменшити зло.

...Приклад. Коли з'явився Live, один із жахливих способів використання, коли люди здійснювали самовбивства... Коли ми подивилися на це, ми зрозуміли: "Це страшно. Ми не хочемо, щоб продукт був таким. Це страшно, і якщо це станеться, і ми можемо допомогти запобігти цьому, то ми несемо відповідальність за це". Отже, що ми зробили? Ми витратили час на розробку відповідних інструментів та найняли команду з трьох тисяч людей, які можуть реагувати на ці живі відео протягом 10 хвилин... нам довелося побудувати новий підхід... За останні шість місяців завдяки цим зусиллям ми змогли допомогти першим людям, які відреагували, достукатися більш ніж до тисячі людей, які потребували швидкої допомоги».

ПРО МАЙБУТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ 

«Думаю, що ми будемо рухатися до того, де в кінцевому підсумку ви зможете сфотографувати весь досвід, який отримали й відправити його комусь. Я думаю, що це просто буде дивовижною технологією для виявлення та переживання чужого досвіду, оскільки ви можете відчути, що ви дійсно фізично є на місці когось іншого, навіть тоді, коли це насправді не так. ...Одне з критичних зауважень до сьогоднішніх технологій є те, що ми сидимо і дивимося кожен в свій телефон, хоча могли б сидіти разом, але ми насправді розділені... Думаю, що це дійсно важлива технологія - .... побачити світ очами інших людей.

... Думаю, що головне, що я намагався усвідомити в цьому році, - це те, що ми маємо велику відповідальність і багато чого, що нам потрібно робити краще, ніж ми робимо. Ми працюємо над цим, і я думаю, що багато з того, що ми робимо все ж є позитивом, й в усьому іншому ми можемо бути корисними для спільноти. У той же час ми також відчуваємо відповідальність за продовження руху вперед, надання людям інструментів, щоб поділитися своїм досвідом, підключитися та об'єднатись новими способами. Зрештою, це унікально, що Facebook виник на цій Землі. Я думаю, якщо ми не зосередимося на цьому, то втратимо нашу відповідальність за розвиток у цій сфері. Це те, що мені подобається, і ми просто дуже серйозно ставимося до того, щоб це реалізувати».

Переклад - Ольга Будник, Укрінформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-