Кабмін запустив Раду інновацій — для взаємодії з бізнесом та науковцями

Кабмін запустив Раду інновацій — для взаємодії з бізнесом та науковцями

Укрінформ
Кабмін розпочав роботу Ради інновацій, яка має стати ефективним інструментом взаємодії уряду, бізнесу та представників наукових кіл, а також майданчиком напрацювання важливих рішень у цій сфері.

Засідання ради провів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомляє Урядовий портал.

«Цей механізм має правильно працювати», - сказав Гройсман.

Учасники засідання відзначали, що в Україні щороку реєструється близько 3 тис. винаходів, понад 7 тис. корисних моделей та близько 2 тис. корисних зразків. Але лише одиниці розробок знаходять прикладне рішення і перетворюються в технології. І проблема в тому, що українські інновації існують здебільшого на папері або «іммігрують» разом з винахідниками за кордон. При цьому намагання профінансувати науку не призводять до бажаного ефекту, в тому числі через те, що процес капіталізації в цій сфері відсутній. Винахід патентується, але його практична цінність не визначається і не відслідковується. Не менш актуальним є й той факт, що в Україні існує великий дисбаланс в кількості навчальних закладів вищої освіти та закладів професійної освіти. Як підкреслювали учасники зібрання, університетів сотні, а «стояти за верстатом немає кому». Отже, руху в практичну площину розробок немає. І це потрібно змінювати.

Читайте також: Українське КБ «Південне» хоче збудувати базу на Місяці

З огляду на все сказане, глава уряду нагадав, що цього року в Україні працюватиме Фонд підтримки інновацій та стартапів. Його бюджет становить близько 50 млн грн, і за оцінкою Кабінету Міністрів ці кошти можуть профінансувати близько 80 найбільш перспективних проектів. Окрім того, є велике прагнення допомогти науковцям – з огляду на ухвалення необхідних регуляторних рішень, які поліпшать ситуацію і дозволять всім задіяним сторонам співпрацювати більш конструктивно.

За підсумками засідання, координатором роботи Ради інновацій призначили міністра Кабінету міністрів Олександра Саєнка.

Кабінет міністрів України 25 жовтня 2017 року прийняв рішення про створення при уряді Ради інновацій. Згідно постановою НМУ, Рада з розвитку інновацій є тимчасовим консультативно-дорадчим органом Кабінету міністрів, що утворюється для вивчення проблемних питань, пов’язаних з реалізацією державної політики у сфері розвитку інновацій, забезпечення ефективної співпраці Кабінету міністрів, органів виконавчої влади, громадянського суспільства, суб’єктів господарювання та суб’єктів інноваційної діяльності з метою розроблення, організації, координації та впровадження заходів, механізмів та умов для інноваційного розвитку національної економіки, створення інноваційної інфраструктури та впровадження реформ у сфері інноваційної діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-