На супутнику Сатурна зможуть жити земні бактерії - вчені

На супутнику Сатурна зможуть жити земні бактерії - вчені

Укрінформ
Фахівці Віденського університету в ході експерименту довели можливість земних бактерій виживати в умовах одного з супутників Сатурна.

Дослідницька група, яку очолював Симон Ріттманн, дійшла висновку, що певні види земних мікробів здатні розмножуватися в умовах Енцелади, повідомляє Gizmodo.

В експерименті використовувалися три види архей:

Methanothermococcus okinawensis, Methanothermobacter marburgensis і Methanococcus villosus, яких помістили в умови, схожі на ті, які, ймовірно, існують на Енцеладі. На Землі ці мікроорганізми використовують вуглекислий газ і молекулярний водень в якості їжі, вивільняючи метан в якості побічного продукту.

Зокрема, організми поміщалися в суміш водню, вуглекислого газу, чадного газу, метану, азоту і в деяких випадках ще й етилену. Тиск варіювалося від 2 до 90 бар, а температура від 65 до 80 градусів Цельсія (такою вона може бути ближче до областей гідротермальної активності на супутнику).

Щоб зробити життя більш складним для архей, команда Ріттмана також піддала їх впливу деяких шкідливих сполук, які могли б існувати на Енцеладі і які, як відомо, перешкоджають росту, такі як формальдегід, аміак і монооксид вуглецю. Мікроби просто позбулися цих хімічних речовин і продовжували процвітати, пише Новое время.

Читайте також: На супутнику Сатурна знайшли ознаки "метанового життя"

"Це перше міждисциплінарне дослідження про мікроорганізм з Землі, який міг би виробляти метан в умовах Енцелада. Ми змогли показати, що в передбачуваних умовах Енцелада і даних параметрах навколишнього середовища в лабораторії відбувалося біологічне виробництво метану і що мікроорганізм з гідротермальної системи на Землі може рости в присутності передбачуваних речовин-інгібіторів в поєднанні з високим тиском ", - підкреслив Симон Ріттманн.

Водночас, на думку інших вчених, одна зі слабких сторін нового дослідження полягає в тому, що кислотність середовища, яка використовується в експерименті, була нижче діапазону, який зафіксував на Енцеладі зонд Cassini.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-