Учені сфотографували “трапезу” чорної діри

Учені сфотографували “трапезу” чорної діри

Укрінформ
Дослідники за допомогою космічного телескопу “Хаббл” виявили надмасивну чорну діру, що “видуває” величезні бульбашки гарячого світлого газу.

Про це повідомляється на сайті телескопу.

“В даний час одна з бульбашок – чорна діра – розростається, в той час як інша – більш стара – повільно зникає”, - йдеться у повідомленні.

При цьому збільшується в розмірах саме чорна діра, яка повільно поглинає розташовану поблизу галактику.

Виявлена чорна діра знаходиться за 900 мільйонів світлових років від Землі і відома як SDSS J1354+1327. Галактика відома як SDSS J1354+1328.

Зазначається, що надмасивні чорні діри, що можуть мати масу, еквівалентну масі мільярдів Сонць, знаходяться в центрі більшості галактик (включаючи і Чумацький Шлях).

Ці чорні діри здатні "харчуватися" власним оточенням, завдяки чому вони блискуче сяятимуть як активні галактичні ядра. 

Проте, як повідомляється, цей процес "годування" не є постійним, оскільки він залежить від того, наскільки велика кількість речовини споживається чорною дірою. Так, якщо навколишній матеріал грудкуватий і нерегулярний, то сяяння активного галактичного ядра ніби то "вмикається", то "вимикається", іноді блимаючи.

На думку дослідників, відповідний процес і стався з чорною дірою SDSS J1354+1327. 

Читайте також: Хибний вимір: японський астронавт перепросив за фейк про свій зріст

Можна помітити, що з галактики зверху тягнуться два окремих довгих відтоки матеріалу. Перший спалах створив реліктовий нижній потік речовини, розміром у 33 тис. світлових років у попереку. 

Близько 100 тис. роками пізніше другий спалах породив більш компактний, але набагато променистий витік, що виходить з верхньої частини галактики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-