23 мільйони символів: комп'ютер знайшов нове найбільше просте число

23 мільйони символів: комп'ютер знайшов нове найбільше просте число

Укрінформ
Люди по всій планеті з 1995 року шукають найбільші прості числа (прості числа – це ті, що діляться лише на 1 і на самих себе). На початку 2018 року було знайдено нове найбільше таке число.

Про це повідомляє platfor.ma.

"У рамках проекту Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) комп’ютери по всій планеті об’єднують свої потужності, щоб продовжувати пошук. Якщо спочатку GIMPS працював на 386 процесорах, то в жовтні 2017 року сумарна обчислювальна потужність проекту становила вже 324 терафлопс... В рамках проекту комп'ютер американського інженера Джонатана Пейса знайшов 50 просте число Мерсенна. Це найбільше з відомих на даний момент простих чисел, його довжина перевищує 23 млн символів. Десятковий запис числа містить 23249425 цифр. Це на 910 тисяч знаків довше, ніж 49е просте число Мерсенна, і довше, ніж дев'ять романів "Війна і мир" без пробілів", - йдеться в повідомленні.

Джонатан Пейс займається пошуком простих чисел вже 14 років. На підтвердження того, що 277232917-1 є простим, у його комп'ютера з процесором Intel i5-6600 пішло шість днів обчислень. Відкриття нового найбільшого простого числа вже підтвердили чотири інших учасники проекту на чотирьох різних платформах з різним програмним забезпеченням.

Читайте також: Проблеми з безпекою знайшли майже в усіх процесорах Intel

Попереднє просте число Мерсенна було знайдено в 2016 році математиком Кертісом Купером. Воно складалось з 22338618 цифр.

Приєднатись до проекту може кожен. Для цього потрібно встановити програму Prime95, яка доступна для різних операційних систем. За знайдення нових чисел дають призи: від $3 тис. до $50 тис.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-