Учені помітили незвичну аномалію на червоному гіганті

Учені помітили незвичну аномалію на червоному гіганті

Фото
Укрінформ
Міжнародна група астрономів виявила аномальні конвективні осередки на червоному гіганті π1 Gruis, розташованому в 530 світлових роках від Землі.

Про це повідомляється на сайті EurekAlert!

Розмір цих бульбашок, які викликані конвекцією плазми, досягає 120 мільйонів кілометрів, що становить чверть діаметра самої зірки.

Вчені вивчили деталі поверхні червоного гіганта в інфрачервоному діапазоні за допомогою комплексу оптичних телескопів Very Large Telescope у Чилі. Величезні гранули в сотні тисяч разів перебільшують аналогічні утворення на Сонці, діаметр конвективних структур яких досягає лише 1 500 кілометрів.

π1 Gruis
π1 Gruis

Дослідники вважають, що це пов'язано з тим, що маса π1 Gruis лише в 1,5 раза більше за сонячну, однак за діаметром гігант у 700 разів більший за Сонце.

Читайте також: Астрономи ідентифікували астероїд, що прилетів із глибин міжзоряного простору

Червоні гіганти утворюються, коли у не дуже масивної зірки головної послідовності вигорає водень. Вона починає стискатися, в результаті чого її надра розігріваються, і починаються процеси злиття атомів гелію в більш важкі елементи (вуглець і кисень). У підсумку зірка скидає зовнішні шари і залишається білий карлик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-