Вчені назвали гриби одними з творців атмосфери на Землі

Вчені назвали гриби одними з творців атмосфери на Землі

Укрінформ
Вчені заявили про те, що рослини не змогли б наповнити атмосферу Землі киснем, якби не симбіоз з грибами, які забезпечували їх фосфором та іншими мінералами впродовж сотень мільйонів років.

Висновки дослідників опубліковані в журналі Philosophical Transactions B, повідомляє "Дзеркало тижня".

Сучасна атмосфера Землі створена життям: фотосинтетичні організми наповнили її киснем і видалили вуглекислий газ. Однак мільярди років до того все було зовсім не так. Атмосфера молодої планети була б для нас токсичною, повною вуглекислого газу, метану і сірководню. Достатньо кисню в повітрі стало накопичуватися лише після появи рослин на суходолі - 500-400 мільйонів років тому.

Читайте також: Землю в грудні накриють потужні магнітні бурі

Сучасні рослини фотосинтезують, витягуючи мінерали з грунту за допомогою кореневої системи і розподіляючи її за допомогою провідної системи. У перших рослин суходолу не було ні того, ні іншого, та й насиченого розчинними солями ґрунту ще не було. Вони не могли отримати навіть звичайний фосфор, абсолютно необхідний для фотосинтезу.

Тепер же вчені висунули гіпотезу про те, що вже перші рослини могли освоювати сушу - але в симбіозі із грибами. Віддаючи їм частину своєї синтезованої органіки, вони отримували взамін мінерали, які багато грибів здатні розчиняти.

Читайте також: Білл Гейтс виділить на боротьбу з потеплінням $315 мільйонів

Дослідники провели експерименти, які показали, що сучасні представники давніх грибів забезпечують рослинам приплив мінералів, інтенсивність якого впливає на фотосинтез і виділення кисню. Крім того, комп'ютерне моделювання клімату Палеозою показало, що інтенсивність обміну вуглецю і мінералів між рослинами і грибами істотно впливала на клімат цілої планети за рахунок зміни інтенсивності поглинання вуглекислого газу і виділення вільного кисню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-