У США випробовують речовину, яка запускає самознищення ракових клітин

У США випробовують речовину, яка запускає самознищення ракових клітин

Укрінформ
Група вчених США приступила до першої фази клінічних досліджень препарату, який змушує клітини ракових пухлин мозку запускати апоптоз - процес запрограмованої клітинної загибелі.

Про це повідомляє Science Daily.

Діюча речовина нового перспективного препарату отримала назву PAC-1. Наразі речовина проходить другу частину першої фази клінічних випробувань; на цьому етапі дослідники перевірять його на негативні ефекти в поєднанні з іншими препаратами. В експериментах візьмуть участь пацієнти з поліморфною гліобластомою і анапластичною астроцитомою - небезпечними формами раку, які локалізуються у головному мозку, його оболонці і судинах.

Речовина PAC-1 була відкрита ще 10 років тому; здатність легко проникати через гематоенцефалічний бар'єр зробили її перспективним ліками для терапії пухлин мозку. Його мішень - прокаспаза-3, фермент, аномально активна експресія якого спостерігається у багатьох видах ракових клітин. Попередні дослідження показали, що PAC-1 цитотоксична для клітин з підвищеною експресією прокаспази-3 і запускає в них процес запрограмованої смерті - апоптоз. PAC-1 вже пройшов випробування на лабораторних культурах ракових клітин, гризунах і собаках; експерименти на клітинах і тварина показали, що речовина повертає експресію прокаспази-3 до норми у ракових клітин, а на здорові не впливає.

Читайте також: МОЗ обіцяє повністю забезпечити ліками хворих на лейкоз

У собак, хворих на різні види раку мозку, після застосування PAC-1 у комбінації з відомими препаратами дало зменшення обсягу пухлин і жодних побічних ефектів, окрім слабких розладів травної системи.

Дотепер дослідження з PAC-1 без інших препаратів не дали особливо значних поліпшень у пацієнтів з раком мозку, тому зараз дослідники перевіряють його на ефективність у поєднанні з іншими препаратами, зокрема, темозоломідом - стандартним препаратом для хіміотерапії раку мозку. На сьогодні середня тривалість життя пацієнтів після стандартної терапії становить 15 місяців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-