Астрономи ідентифікували астероїд, що прилетів із глибин міжзоряного простору

Астрономи ідентифікували астероїд, що прилетів із глибин міжзоряного простору

Відео
Укрінформ
Вчені-астрономи підтвердили, що виявлений космічний об'єкт, який отримав тимчасову назву A/2017 U1, є першим зареєстрованим астероїдом, що прилетів в Сонячну систему з глибин міжзоряного простору.

«Міжзоряний мандрівник», який сотні мільйонів років блукав між зірками, кардинально відрізняється від будь-якого відомого об'єкта Сонячної системи, інформували у Європейській Південній обсерваторії.

Як зазначається, 19 жовтня система телескопів на вершині гавайського вулкана Мауна-Кеа зафіксувала об'єкт, який виявився першим зареєстрованим міжзоряним астероїдом. Першим про нього дізнався вчений Роберт Веріка, переглядаючи зібрані телескопами дані. Спочатку він подумав, що це комета, але коли Веріка відшукав об'єкт серед даних за попередню ніч, то зрозумів, що перед ним щось таке, чого вчені ще ніколи не бачили.

Читайте також: NASA показало потужний шторм на Юпітері

Після виявлення дивного і дуже швидкого об'єкта до спостереження підключили інші телескопи - деяким вченим довелося пожертвувати своїми спостереженнями, щоб дати колегам можливість вивчити цей об'єкт. Астрономи прорахували його траєкторію і зрозуміли, що це астероїд. Небесне тіло не залишало за собою хвоста, а отже не могло бути кометою. Більше того, вчені з'ясували, що астероїд не з Сонячної системи.

Читайте також: NASA показало, як вони будують ракету для польоту на Марс

Подальші розрахунки показали, що астероїд не схожий на жоден з тих, що астрономи бачили раніше. По-перше, відрізняється його форма. Він витягнутий: в довжину приблизно 400 метрів, а в ширину - в десять разів менше. Раніше вчені бачили тільки тіла з співвідношенням довжини і ширини 3:1, а в новознайденому небесному тілі це співвідношення - 10:1. По-друге, він прилетів в Сонячну систему з дуже високою швидкістю - близько 25 км/сек. До цього максимальна зафіксована швидкість малого тіла становила 4,88 кілометрів в секунду.

Кожні сім годин астероїд робить оберт навколо своєї осі. Період обертання, як і розміри, встановили за яскравістю: коли він повертається до Землі гострим кінцем, яскравість знижується.

Астероїд отримав гавайську назву «Оумуамуа», що в приблизному перекладі означає «перший далекий посланник». Звідки астероїд прилетів в Сонячну систему, невідомо. Скільки він провів в космосі і з чого складається, також ніхто не знає.

Зараз небесне тіло стрімко віддаляється від Землі. Його вже не видно за допомогою оптичних телескопів. Характеристики «Оумуамуа» вчені якийсь час ще зможуть вивчати за допомогою космічних телескопів «Спітцер» і «Хаббл». До середини грудня «першого посланника» не зможуть розгледіти вже і вони.

Читайте також: Космічна економія: Китай планує 10 запусків за 10 днів

Траєкторія руху астероїда «Оумуамуа» вказує на те, що він прибув з боку зірки Вега в сузір'ї Ліри. З урахуванням його швидкості, астероїд міг перебувати в районі Веги 300 тисяч років тому. Однак, зірки не стоять на місці і в той час Вега перебувала зовсім в іншій області космосу. Це, в свою чергу, вказує на те, що «Оумуамуа» літає у міжзоряному просторі дуже довгий час.

Також вчені визначили, що 1 листопада астероїд перетнув орбіту Марса, до травня 2018 року він досягне Юпітера, а до 2024 року Плутона. Коли «Оумуамуа» покине Сонячну систему, більше він в неї ніколи не повернеться.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-