Українсько-польська ракетна система Stokrotka -

Українсько-польська ракетна система Stokrotka - "мисливець” на дронів

Фото
Укрінформ
В Україні на виставці "Зброя та Безпека" вперше показали систему залпового вогню ZRN-01 Stokrotka.

Як повідомила прес-служба ДК “Укроборонпром”, ця система є результатом співпраці з WB Group — одним із найбільших приватних об’єднань польського оборонно-промислового комплексу.

“ZRN-01 Stokrotka призначена для виявлення та ураження наземних цілей, від піхоти до захищених укриттів, а також для знищення повітряних цілей, в першу чергу – безпілотних літальних апаратів. Для цього система залпового вогню обладнана сучасною системою виявлення цілей, яка включає український радар, оптичні прилади та цифрову систему керування вогнем польського виробництва”, - йдеться в повідомленні.

Система виявлення цілей дозволяє виявляти навіть малі безпілотні апарати, в тому числі з композитних "прозорих" матеріалів, на відстані біля 10 км. А за знищення цілей відповідають українські некеровані ракети РС-80ПО від ДАХК "Артем", що входить до складу ДК "Укроборонпром".

Читайте також: Передові технології та інвестиції: Укроборонпром запускає платформу GARDA

Після виявляння повітряної цілі система керування вогнем розраховує траєкторію її руху та направляє ракети у точку "зустрічі". Завдяки великій надзвуковій швидкості РС-80 забезпечується мінімальний час польоту до цілі, а використання спеціальних електронних програмових детонаторів та бойової частини, гарантує її знищення. Тактико-технічні характеристики ракети дозволяють знищувати цілі на висоті до 4 км, що значно перевищує максимальну ефективну висоту польоту малих безпілотників. Окрім того, можливості системи дозволяють знищувати наліт "зграї" дронів, завдяки високій скорострільності системи.

Загалом, система ZRN-01 Stokrotka забезпечує рішучі переваги, в першу чергу – економічність у порівнянні з існуючими зараз традиційними засобами ППО.

“При знищенні безпілотника гарматним вогнем витрачаються не тільки боєприпаси, зі швидкістю від 1000 до 4000 або навіть 5000 за хвилину, а й ресурс ствола, який може становити біля 6-10 тисяч пострілів. Вартість боєприпасів, стволу та інших механізмів зброї, не кажучи вже про керовані зенітні ракети, може у сотні разів перевищити вартість малого сучасного дрону. У свою чергу, некеровані ракети відрізняються невеликою вартістю при, як мінімум, аналогічній ефективності проти цілей такого типу, за умови використання спеціальної бойової частини”, - пояснили в прес-службі “Укроборонпрому”.

Крім того, використання навіть сучасних засобів радіоелектронної боротьби та протидії, які придушують канали керування безпілотниками та системи супутникової навігації, не дають 100% гарантії захисту від дронів, які можуть виконувати запрограмований політ або використовувати спеціальні високозахищені системи зв‘язку.

ZRN-01 Stokrotka також може застосовуватись для знищення наземних цілей на відстані до 7 км. Завдяки різноманітним видам бойових частин ракети РС-80 можливе ефективне знищення будь-яких цілей, від відкритих позицій піхоти та легкоброньованої техніки до укриттів та захищених об‘єктів.

ZRN-01 Stokrotka зараз змонтована на шасі великої прохідності STAR 265M2 в 6×6, яке забезпечує мобільність системи. При цьому ZRN-01 Stokrotka може бути встановлена на будь-яку платформу, від інших колісних або гусеничних шасі до кораблів.

Нагадаємо, що міжнародна спеціалізована виставка "Зброя та Безпека-2017" проходить 10-13 жовтня у Міжнародному Виставковому Центрі на Броварському проспекті, 15.

Фото: http://www.defence24.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-