Кібервійна може бути наступною глобальною війною - співзасновник Apple

Кібервійна може бути наступною глобальною війною - співзасновник Apple

Укрінформ
На третьому міжнародному форумі HackIT-2017, що відбувся в Україні на борту найбільшого сучасного літака «Мрія», провідні представники цифрової індустрії обговорили питання кібербезпеки.

Як повідомляє Радіо Свобода, співзасновник компанії Apple Стів Возняк припустив, що наступна глобальна війна, якщо вона розпочнеться, може відбуватися в кіберпросторі.

«Варто розподіляти управління, а не створювати єдиний центр контролю. Центральний контроль означатиме, що в разі його зламу безпека всієї країни впаде. Якщо ж розкласти точки управління в різні місця по всій країні, результат буде більш ефективним з точки зору безпеки», – сказав Возняк.

Ще один IT-експерт Філіп Ціммерман наголосив на важливості вдосконалення загального рівня кібербезпеки, адже останнім часом багато міжнародних компаній були об'єктами кіберзлочинів, що поставило під загрозу фінансову безпеку людей. Ціммерман порівняв США з Україною, згадуючи про втручання Росії: «Ви зазнали атаки, наслідками якої стали втрати людських життів, а ми були атаковані в інформаційному просторі». За його словами, США зазнали серйозних втрат через російські хакерські атаки, так само як і країни Європейського союзу.

Читайте також: Засновник Apple нагородив "білих" хакерів

Україна постійно перебуває під загрозою кібернападів, зазначив Ціммерман і порадив не шукати допомоги ззовні, а зосередитись на власних силах та ресурсах. «Слід думати про те, яким чином можна залишити всіх ваших цінних інженерів працювати тут, а не відправляти їх працювати за кордоном. Можливо, якщо б держава змогла знайти варіанти інвестицій у цьому напрямку, це б справді допомогло», – вважає Ціммерман.

Єгор Аушев, який очолює проект Cyber Guard, створений за підтримки Укроборонпрому в партнерстві з приватними компаніями, розповів, що на ринку вже існують компанії, орієнтовані на поліпшення загального рівня кібербезпеки. Є ініціативи, щоб мотивувати молодих фахівців працювати в Україні, але цього замало, каже він.

«Вже є чотири законопроекти, які стосуються кібербезпеки, та проблема у тому, що не встановлені відповідальні особи в разі кіберзлочину, процедури з вирішенням кібернападу не прописано. Кібернапади стоять на одному рівні зі зброєю масового знищення, про що говорять і президент Америки, і президенти європейських країн, у нашій країні поки що до цього не доходять», – нарікає Аушев.

Стів Возняк нагородив найкращих «білих хакерів» – переможців змагання-марафону HackIT Cup. У марафоні взяли участь 30 «білих хакерів» зі всього світу, вони випробували системи кіберзахисту, онлайн-сервіси та платіжні системи великих компаній.

Філіп Ціммерман відзначив переможців бізнес-акселератора Hacken. Цей ресурс створює для «білих хакерів» майданчик для пошуку вразливих місць, а також проводить для них конференції та змагання. Ці дії спрямовані на поліпшення інформаційної безпеки сучасного бізнесу та розвитку власних продуктів в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-