В Австралії випробували гіперзвукову ракету

В Австралії випробували гіперзвукову ракету

Відео
Укрінформ
На космічному полігоні Вумера в Південній Австралії пройшов успішний експериментальний політ гіперзвукового літального апарата HIFiRE.

Про це повідомляє news.com.

"Швидкість гіперзвукового літака більш ніж у п'ять разів перевищує швидкість звуку і має потенціал створити революцію в авіаційних перевезеннях, що дасть можливість швидше і дешевше подорожувати світом та здійснювати польоти в космос", - заявила міністр оборони Австралії Маріс Пейн.

На думку міністра, окрім величезного наукового значення на сучасному етапі важливим є також потенційне військове застосування цієї технології – можливість для Австралії відреагувати на потенційні загрози.

Австралія та США працюють над створенням гіперзвукового літального апарата впродовж майже десятиліття. Перший запуск був проведений у 2009 році, попередні випробувальні польоти проводилися на ракетному полігоні на Гаваях. Подальші дослідження проводяться на австралійському полігоні Вумера, де є можливість використовувати велику територію і систему безперервного збору даних.

Під час попередніх випробувань безпілотний австралійсько-американський апарат досяг швидкості Мах 8 (9878 кілометрів на годину). Але контрольований гіперзвуковий політ виявився серйозним викликом. Серія випробувань по всьому світу була безрезультатною.

Подолання цих проблем потребувало значних зрушень у сфері термостійкості матеріалів, аеродинаміці та у створенні аерокосмічних апаратів, які б були досить швидкими та легкокерованими для того, щоб спрямувати таке швидкісне судно.

HIFiRE 4 став останнім у серії HIFiRE і його випробування було проведено успішно. Незважаючи на завершення програми на сучасному етапі, міністр оборони Австралії запевнила, що країна продовжуватиме дослідження та оцінку гіперзвукових літальних апаратів як власними силами, так і шляхом міжнародної співпраці.

США та Австралійське оборонне відомство зокрема, зацікавлені в результатах HIFiRE через те, що гіперзвуковий політ може не лише стати новою ерою в авіаперевезеннях, а й дозволить завдавати ракетних ударів практично без шансів для протиракетної оборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-