На кошти НАТО Україна та Норвегія створять 3D-міношукач

На кошти НАТО Україна та Норвегія створять 3D-міношукач

Укрінформ
Науковці у межах програми НАТО «Наука заради миру і безпеки» працюють над розробкою 3D міношукача, який знаходитиме пластикові міни під півметровим шаром землі. 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки.

«Наразі ми презентуємо результат перших 9 місяців роботи – це не остаточний пристрій, а лише робочий прототип – ручний георадар. У подальшому до нього буде писатися софт, який зробить з цього пристрою 3D міношукач», – розповів один з учасників проекту, докторант Норвезького університету Юрій Войтенко.

Зазначається, що базується розробка на мікросхемі розміром 5 на 5 мм, створеній за специфічною технологією. Це дає пристрою перевагу у розмірі та компактності – він буде ручним та легким, а також у способі живлення – він працюватиме навіть від батарейок.

У проекті застосовані абсолютно нові, не використовувані раніше в локації сигнали та спеціальні антени. Завдяки цьому підвищено чутливість приймачів: вони виявлятимуть предмети на глибині до півметра. Причому розпізнаватимуть міни та вибухові пристрої не лише з заліза, а й і з пластику – цього зараз не робить жоден з існуючих мінодетекторів.

Програмне забезпечення дасть можливість міношукачу відтворювати тривимірне зображення знайденого предмета та виводити його на екран. Крім того, відповідний софт дозволить приладу порівнювати отриману ним інформацію з тією, яка буде занесена до бази даних.

Читайте також: Близько половини українців вважають НАТО захистом

Усіх цих характеристик наразі не має ні один мінодетектор у світі. Тож уже на даному етапі розробники досить високо оцінюють перспективи серійного виробництва приладу, відзначаючи, що його ціна буде на одному рівні з іншими подібними міношукачами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-