Другий етап кібератаки вірусу Petya.А вдалося зупинити - Аваков

Другий етап кібератаки вірусу Petya.А вдалося зупинити - Аваков

Укрінформ
4 липня спецагенти департаменту кіберполіції разом з фахівцями СБУ та міської прокуратури зупинили другий етап кібератаки вірусу Petya.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«Пік атаки планувався на 16.00. Стартувала о 13.40. До 15.00 Кіберполіція заблокувала розсилку та активацію вірусу з серверів інформаційної системи М.Е. Doc. Атака була зупинена. Сервери вилучено, разом зі слідами впливу кіберзлочинців з очевидними джерелами з Російськой Федерації», – написав Аваков.

Читайте також: На M.E.Doc заведуть кримінальну справу через вірус Petya

За його словами, "вірус Diskcoder.C - він же ГОГА, він же Гоша, ExPetr, PetrWrap, Petya, NotPetya – це прикриття наймасштабнішої кібератаки в історії України".

Також міністр розповів, як саме сталося зараження.

27.06.2017 в 10 годин 30 хвилин українські державні структури і приватні компанії через вразливості ПЗ "M.E.doc." (програмне забезпечення для звітності та документообігу) масово потрапили під удар вірусу-шифрувальника Diskcoder.C.

Читайте також: У Кіберполіції сказали, звідки почалася епідемія вірусу Petya.A

Експертами було встановлено, що ураження інформаційних систем українських компаній відбулось через оновлення програмного забезпечення призначеного для звітності та документообігу – “M.E.Doc”.

Читайте також: У Microsoft підтвердили провину софту M.E.Doc у масованій кібератаці

За отриманими даними, зловмисники здійснили несанкціоноване втручання в роботу одного з персональних комп’ютерів компанії-розробника вказаного програмного забезпечення - ТОВ "Інтелект-Сервіс".

Отримавши доступ до вихідних кодів, вони в одне із оновлень програми вбудували бекдор - програму, яка встановлювала на комп'ютерах користувачів “M.E.Doc” несанкціонований віддалений доступ. Таке оновлення програмного забезпечення ймовірно відбулося ще 15.05.2017 року.

Читайте також: Кіберполіція вилучила сервери M.E.Doc через кібератаку

Представники компанії-розробника “M.E.Doc” були проінформовані про наявність вразливостей в їх системах антивірусними компаніями, але це було проігноровано. Компанія-виробник заперечила проблеми з безпекою і назвала це «збігом».

"Разом з тим з’ясовано, що виявлений бекдор за функціоналом має можливість збирати коди ЄДРПОУ уражених компаній, та відправляти їх на віддалений сервер, завантажувати файли, збирати інформацію про операційну систему та ідентифікаційні дані користувачів. Відомо, що після спрацювання бекдору, атакери компрометували облікові записи користувачів з метою отримання повного доступу до мережі. Далі отримували доступ до мережевого обладнання з метою виведення його з ладу. За допомогою IP KVM здійснювали завантаження власної операційної системи на базі TINY Linux", - додав міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-