Японці винайшли принцип виготовлення транзисторів на алмазах

Японці винайшли принцип виготовлення транзисторів на алмазах

Укрінформ
Вчені з Японії розробили новий процес виготовлення транзисторів на алмазі — вони стануть основою більш надійною, що споживає менше енергії електроніки.

Дослідження опубліковане в журналі Applied Physics Letters, повідомляє портал chrdk.

"Транзистор на алмазі був би набагато більш стійким, тому розробка методу його створення є актуальною задачею в світі напівпровідникової електроніки. Японські фізики створили прототип транзистора типу метал-оксид-напівпровідник на штучно вирощеному алмазі (який виступав напівпровідником)", - зазначається в публікації.

В наш час більшість транзисторів засноване на кремнії — цей матеріал забезпечує оптимальне поєднання ефективності роботи і вартості приладу. Однак у деяких умовах використовувати кремнієві транзистори неможливо: пристрій швидко виходить з ладу. Це відбувається при впливі екстремально високих температур або рівнів випромінювання, наприклад, у космосі.

Для роботи затвора транзистора необхідна наявність ізолятора (тонкої плівки діелектрика) в суворо визначених місцях. Раніше основною проблемою було як раз точкове нанесення діелектрика на алмаз. Дослідники вирішили цю проблему, вирощуючи ізолюючу плівку з оксиду ітрію прямо на поверхні алмазу за допомогою електронно-променевого випарника.

Дослідження показали, що алмази в такому випадку можуть витримувати високу напругу і підвищені температури без зміни характеристик.

Кінцева мета команди — побудова повноцінних інтегральних схем з алмазами.

Фото: Bjoern Wylezich/Фотодом/Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-