У Гарварді вперше у світі отримали металевий водень

У Гарварді вперше у світі отримали металевий водень

Відео
Укрінформ
Американські вчені створили новий ефективний провідник електрики при кімнатній температурі.

Про це, як пише «Независимая газета», повідомляє Mail Online.

«Це перший у світі зразок металевого водню на Землі, тому, коли ви дивитеся на нього, ви дивитеся на те, що ніколи не існувало», - сказав один з авторів відкриття фізик Ісаак Сільвера.

Дослідження, опубліковане в Science, вперше дослідно підтвердило теорію Хантінгтона і Вігнера, згідно якої водень може перейти в металеве стан при надвисокому тиску. Фізики Ісаак Сільвера (Isaac Silvera) і Ранга Діас (Ranga Dias) стиснули водень тиском в 495 гігапаскалів - більшим, ніж той, що існує в центрі Землі.

У повідомленні вчених говориться, що новий елемент буде метастабільним і існувати при кімнатній температурі. Тобто, коли тиск буде знято, водень так і буде металом, подібно до того, як алмази виходять їх графіту при високому тиску. Вони залишаються алмазами і при знятті навантаження. Але це ще належить дослідити і підтвердити.

Отримати надпровідний металевий водень намагаються декілька команд вчених по всьому світу. В даний час надпровідники, які використовуються, наприклад, у приладах МРТ, повинні охолоджуватися рідким гелієм, що робить їх використання дуже дорогим.

Справжнє відкриття може зробити переворот в технології. Сфера застосування нового матеріалу обширна - від поїздів Magkev, томографів і акумуляторів до космічних кораблів. Вчені говорять, що використання металевого водню в якості ракетного палива дозволить побудувати найпотужніший в історії двигун, який можна встановлювати на міжпланетні кораблі. Металевий водень при переході назад в молекулярний стан вивільнить просто колосальна кількість енергії, яку можна використовувати в двигуні.

«Найбільш потужні види палива, які використовуються сьогодні, характеризуються «питомим імпульсом» (міра, в секундах, як швидко пропелент виходить із задньої частини ракети) 450 секунд. Питома імпульс для металевого водню, шляхом порівняння, теоретично буде 1,700 секунд», - зазначається в публікації..

Якщо використовувати металевий водень як матеріал для провідників електрики, то і тут відбудеться технічна революція. Втрата енергії при передачі складе всього 15%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-