Фейгін - про заборону Сущенку в'їзду до Росії: Він туди й не збирався

Фейгін - про заборону Сущенку в'їзду до Росії: Він туди й не збирався

Укрінформ
Обмеження на в'їзд до Росії — це звичайна практика при ухваленні рішень у справах про шпигунство. У справі Романа Сущенка, можливо, це було рішення ФСБ.

Про це адвокат журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно засудженого в РФ, Марк Фейгін розповів на пресконференції в Укрінформі.

"Роману заборонили в'їзд у зв'язку з загрозою національній безпеці, як засудженому за шпигунство. Роману це оголосили, тут нічого дивного немає... Відносно Романа це, можливо, було рішення ФСБ, але воно було секретне. Для того, щоб з'ясувати, хто виносив це рішення (заборона на в'їзд до Росії на 20 років - ред.) - треба подавати в суд, і тоді, можливо, суддя і надасть якийсь витяг з наказу органів ФСБ про заборону Роману на в'їзд. Але чесно кажучи, я не бачу великої проблеми в цьому. Уявити, щоб Роман після всього цього зібрався їхати в Росію в нинішніх умовах, — дуже малоймовірно", - сказав Фейгін.

Він зазначив, що обмеження в'їзду до Російської Федерації — це поширена практика при ухваленні судових рішень, і навів як приклад справу, яку він вів від імені Мустафи Джемілєва і яка зараз, за словами Фейгіна, розглядається в Європейському суді з прав людини, а також справу заступника голови кримськотатарського Меджлісу Ільмі Умерова, якому, за словами Фейгіна, також заборону на в'їзд до РФ було винесено секретним указом.

Як повідомляв Укрінформ, Сущенко затримали, порушуючи міжнародні правила, 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою з Парижа. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення в шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

Читайте також: Сущенко розповів, яку пресу читав у СІЗО та колонії

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваних осіб у форматі 35 на 35. В Україну повернулися 35 осіб, в тому числі 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-