У колонії Сущенко зустрічався з засудженим за шпигунство українцем Виговським

У колонії Сущенко зустрічався з засудженим за шпигунство українцем Виговським

Укрінформ
Колишній бранець Кремля кореспондент Укрінформу Роман Сущенко повідомив що у колонії зустрів громадянина України Валентина Виговського, який був засуджений за тою ж статтею, як і він, - шпигунство.

Про це він розповів під час першої після звільнення пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У колонії я зустрів громадян України, які були засуджені за різними статтями. Конкретно стаття, за якою я був засуджений, була намальована ще одному українцю — Валентину Виговському», - розповів Сущенко.

Він зауважив, що історію Виговського він у повній мірі не знає, бо вони знаходились на різних поверхах. “Але наскільки я зрозумів, він був під санкціями. У нього були великі обмеження по спілкуванню з родиною”, - сказав журналіст.

Читайте також: Сущенко: До останньої миті не знав, як і коли відбудеться обмін

Водночас Сущенко запевнив, що український консул навідується до Виговського. "Від інших в'язнів я чув, що він добре тримається", - додав Сущенко.

Інші громадяни України в цій колонії засуджені переважно за статтями про торгівлю наркотиками, каже Сущенко, і всі вони написали звернення в Міністерство юстиції України з тим, щоб їх депортували на батьківщину.

Читайте також: Сущенко каже, що конфліктів на політичному підгрунті в колонії не було

Як повідомлялося, у серпні 2014 року окупаційна влада затримала 32-річного кримського бізнесмена Валентина Виговського і вивезла в РФ. Звинувачений у шпигунстві, він провів 15 місяців у СІЗО в Лефортово, чекаючи суду. Половину цього часу консули безуспішно намагалися добитися дозволу на зустріч із затриманим. Лише в грудні 2015-го Виговський отримав вирок у вигаданому звинуваченні – 11 років суворого режиму. Процес у його справі був закритим.

Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у "шпигунстві". Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму; 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним". Сущенко етапували в колонію №11 у Кіровській області (м. Кірово-Чепецьк, с. Утробіно).

Читайте також: Сущенко планує “змінити обкладинку” зошитам спогадів про ув’язнення

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-