Сущенко каже, що конфліктів на політичному підгрунті в колонії не було

Сущенко каже, що конфліктів на політичному підгрунті в колонії не було

Укрінформ
Власний кореспондент Укрінформу і колишній в'язень Кремля Роман Сущенко в ув'язненні не мав конфліктів на політичному підгрунті, навпаки - багато хто цікавився українською культурою і мовою.

Про це він розповів у середу на першій після звільнення пресконференції в Укрінформі.

"У колонії мене вразило, що між в'язнями існує якась негласна домовленість, що всі ці речі, які стосуються питань релігії, національностей, соціального статусу, ... їх не чіпають... Тому конфлікти, які могли виникнути на політичному підгрунті, і самі ув'язнені, і адміністрація одразу припиняють", - сказав Сущенко.

Він також зауважив, що загалом ставлення до українців у тих місцях, де він перебував в ув'язненні, "досить пристойне". "Багато хто цікавились нашою культурою і мовою, кілька місяців ми навіть віталися українською мовою", - зазначив журналіст.

Читайте також: Сущенко: До останньої миті не знав, як і коли відбудеться обмін

За його словами, в СІЗО "Лефортово" у нього було 8 сусідів, які постійно змінювалися. Усі вони були різного віросповідання, національностей, різного соціального статусу, а тому міжособистісні взаємини залежали уже безпосередньо від конкретних людей. Інколи, за його словами, в СІЗО у нього виникали побутові конфлікти, але не дуже значні, і врегульовувались на місці.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

Читайте також: Сущенко планує “змінити обкладинку” зошитам спогадів про ув’язнення

7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у "шпигунстві". Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму; 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним". Сущенко етапували в колонію №11 у Кіровській області (м. Кірово-Чепецьк, с. Утробіно).

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-