Сущенко: До останньої миті не знав, як і коли відбудеться обмін

Сущенко: До останньої миті не знав, як і коли відбудеться обмін

Укрінформ
Колишній бранець Кремля кореспондент Укрінформу Роман Сущенко розповів, що до останньої миті не знав, як і коли відбудеться обмін.

Про це він сказав під час першої після звільнення пресконференції в Укрінформі.

"Щодо обміну скажу вам так: до останньої миті я не знав, як і коли це буде. Тому що за повідомленнями місцевих ЗМІ, і наших дипломатів... вони казали: "Ми працюємо". Але який сенс давати надію, тим більше ні дати, ні часу не було відомо?", - сказав Сущенко, відповідаючи на запитання журналістів про те, коли він зрозумів, що буде обмін.

Він розповів, що 15 серпня одразу після обіду йому сказали збирати речі.

"А по четвергах у цій колонії зазвичай відбувався етап. Нічого не кажучи, дали кілька годин зібрати речі. Я зібрав і трішки пізніше сказали, що має бути обмежена вага — тобто 20 кілограмів, з чого не складно зробити висновок, що це буде літак. Куди — невідомо", - розповів Сущенко.

Читайте також: Сущенко розповів, що у РФ його двічі намагалися схилити до "співпраці"

За його словами, від представників адміністрації він почув, що його вимагають етапувати до Москви.

"Мені вдалося домовитися з ними про дзвінок... Я зателефонував консулу і сказав, що мене етапують, куди - невідомо, але попередньо - літаком і, швидше за все, - у столицю. Із його відповіді я зрозумів, що йому також нічого не відомо. І відповідно 16-го вже нас етапували літаком із Кірово... Потім у Москву, у Внуково. І вже я опинився в Лефортово", - продовжив Сущенко.

У Лефортово, зазначає він, увесь час перебував у камері.

"Ніяких контактів. Заборонені були: ні з адвокатами, ні з родичами, ні з консулами. Попри мої вимоги нічого цього не було. І лише десь за добу, здається, чи за дві, з’явився один із представників адміністрації. Каже: "До вас консул, збирайтеся. Є потреба поспілкуватися". І відповідно під час зустрічі, яка була формальною, суто для підпису, мені консул сказав, що потрібно підписати. Справу вирішено. Очі були в нього наповнені іскрами і сльозами. І він сказав, що це посвідчення про повернення в Україну. Я підписав", - сказав Сущенко.

Читайте також: ФСБ на застосовувала тортури до Сущенка через публічність його кейсу — Фейгін

Як він зазначив, після цього відчував "стриманий оптимізм".

"Не сказали час, а представник адміністрації зайшов і сказав, що ще десь півтора тижні доведеться почекати. І буквально наступної ночі о 4-й ранку стукають до камери і кажуть: "Збирайтеся з речами". І я зрозумів, що наближається цей час. І вже коли ми прибули у Внуково, нам зачитали указ Путіна про помилування 11 осіб, оскільки у моряків трішки інша юридична ситуація, вже тоді я зрозумів, що ось вона — свобода. Ще кілька годин польоту і все", - сказав Сущенко.

Він зізнався, що "вже в літаку трішки почало попускати".

"І коли перетнули повітряний кордон, вже легше стало", - додав Сущенко.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка 30 вересня 2016 року затримали в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення в шпигунстві.

Читайте також: Сущенко каже, що операцію з його затримання спецслужби РФ планували рік

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваних осіб у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-