ФСБ не застосовувала тортури до Сущенка через публічність його кейсу — Фейгін

ФСБ не застосовувала тортури до Сущенка через публічність його кейсу — Фейгін

Укрінформ
Журналіст Укрінформу Роман Сущенко, незаконно засуджений в РФ, був позбавлений тортур і психологічного тиску завдяки тому, що його історія була публічною.

Про це під час пресконференції в Укрінформі в середу сказав його адвокат Марк Фейгін

«Вибивання, згода на співпрацю - це один з найважливіших способів роботи оперативних служб, перш за все ФСБ, з політичними в'язнями. Тому що співпраця - спосіб прив'язати до себе, спосіб тиску і зв'язку. Роман був позбавлений тортур, фізичного і психологічного тиску ФСБ саме в силу публічності його кейса», - сказав Фейгін.

За його словами, вербування ФСБ і «вибивання» згоди на співпрацю українських політичних в'язнів - це звичайна практика російських спецслужб.

Читайте також: Сущенко розповів, що у РФ його двічі намагалися схилити до "співпраці"

«Звичайно, зв'язок з адвокатом, який може вийти і розповісти про те, що такий тиск чиниться, це перешкоджало тому, щоб намагатися «розводити» Романа на співпрацю. І це дуже важливо. Тому що це проявилося, коли обмін відбувся: серед 11 звільнених українських в'язнів - ті люди, справи яких дуже публічно обговорювалися. Це люди, які були «на слуху». Це доводить, що публічність у цій справі сприяє обміну і перешкоджає тому, щоб на людей чинили тиск або катували для згоди співпрацювати», - зазначив Фейгін.

Як повідомляв Укрінформ, Сущенко затримали, порушуючи міжнародні правила, 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою з Парижа. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення в шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

Читайте також: Сущенко планує “змінити обкладинку” зошитам спогадів про ув’язнення

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваних осіб у форматі 35 на 35. В Україну повернулися 35 осіб, в тому числі 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-