Сущенко розповів, що у РФ його двічі намагалися схилити до

Сущенко розповів, що у РФ його двічі намагалися схилити до "співпраці"

Укрінформ
Російські силовики двічі вдавалися до психологічного тиску з метою схилити до співпраці кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, який 7 вересня повернувся в Україну в рамках обміну утримуваними особами.

Про це журналіст заявив на першій після визволення прессконференції в Укрінформі, відповідаючи на запитання, чи були з боку ФСБ спроби вербування або психологічного тиску.

"Спроби такі були одразу у вечір затримання, десь після 20 години. Це був заступник першого відділу Слідчого управління ФСБ, підполковник на прізвище Свиноук. Він просто зайшов і запропонував співпрацю зі слідством. Це відбулося після того, як я познайомився з їхнім державним адвокатом, якого пропонують під час подібних випадків. І вона вже сказала мені, що термін за підозрою у скоєнні злочину, в якому мене підозрюють, передбачає до 20 років ув'язнення", - сказав Сущенко.

Він додав, що пізніше, коли аналізував ситуацію, дійшов висновку, що це був вдало спланований психологічний момент, оскільки після затримання він відчував шалений стрес.

"Я не погодився і сказав, що "я вас почув", і все. Після того спроб з боку спецслужб РФ не було. Єдине, що були пропозиції співпраці з боку оперативників пенітенціарної системи РФ, зокрема у слідчому ізоляторі "Матроська тиша", де я чекав етапування", - зазначив він.

Читайте також: Визволені з РФ моряки і політв'язні отримають по 100 тисяч — Денісова

Колишній бранець Кремля розповів, що "якісь лейтенанти" дали йому ручку, папір і сказали: "Пишіть згоду на співробітництво".

"Я кажу: я журналіст, статті - це мій фах, а такого штибу документи - це вже не моє... Тобто отаких два випадки було і все", - резюмував він.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка 30 вересня 2016 року затримали в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення в шпигунстві.

Читайте також: Фейгін розповів про подальше оскарження незаконного засудження Сущенка

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-