Сущенко каже, що операцію з його затримання спецслужби РФ планували рік

Сущенко каже, що операцію з його затримання спецслужби РФ планували рік

Укрінформ
Незаконно засуджений у РФ кореспондент Укрінформу Роман Сущенко вважає, що причиною затримання у Москві могли стати його антиросійські публікації, а саму операцію російські спецслужби, на його думку, готували щонайменше рік.

Про це розповів у інтерв’ю Укрінформу.

«Було помітно, що ця операція планувалася і впроваджувалася мінімум рік, а то і більше. З приводу того, чи можна було їздити, чи не можна було їздити (у Москву - ред.)… Це було помилковим, легковажним рішенням», - сказав Сущенко.

На думку журналіста, не виключено, що причиною затримання стали його антиросійські публікації, які, за версією слідства, були доказами збирання інформації про ЗС РФ.

Читайте також: Сущенку ще два тижні потрібно навідуватися до лікарів

«Це версія слідства. Вони навіть як докази демонстрували частину повідомлень для Укрінформу про Францію, які є у відкритому доступі на нашому сайті. Це офіційні заяви Франсуа Олланда, МЗС Франції, французьких експертів тощо», - зазначив Сущенко.

Він також розповів, що людину, під час зустрічі з якою його затримали, знає давно.

Читайте також: Сущенко розповів про плани, журналістику та чи збирається у політику

«Загалом, ця історія нагадує біблейську - про зраду, з Каїном та Авелем. Але я ні про що не здогадувався. Насправді, як потім з’ясувалося, це була витончена, підступна і холоднокровна провокація під керівництвом спецслужб РФ. Під час зустрічі він підсунув мені диск під виглядом родинних фото, які у ході слідства «перетворилися» на якісь секретні дані про навчання внутрішніх військ та збройних сил РФ», - каже журналіст.

Як повідомлялося, Сущенка затримали на порушення міжнародних норм 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою з Парижа. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення в шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-