Спілка журналістів вимагає звільнити Сущенка та інших в'язнів Кремля

Спілка журналістів вимагає звільнити Сущенка та інших в'язнів Кремля

Укрінформ
Національна спілка журналістів України (НСЖУ) висловлює солідарність із переслідуваними колегами і закликає міжнародні організації й дипломатичні місії підтримати вимоги та посилити тиск на владу Російської Федерації для негайного звільнення українських журналістів і блогерів, ув’язнених у Росії, окупованому Росією Криму та на неподконтрольних Україні територіях Донбасу.

Відповідну заяву прийнято на розширеному засіданні Правління НСЖУ у Києві, написав голова спілки Сергій Томіленко у Facebook.

Зазначається, що в умовах, коли робота українських журналістів на окупованих Росією територіях України неможлива, важливу роль відіграють громадянські журналісти і блогери. Кримінальне переслідування російськими силовиками, російською владою та судами, проросійською "адміністрацією окупованих територій" журналістів і блогерів є прямим порушенням свободи слова та права людей на об’єктивну інформацію, наголошується у заяві.

«Журналістська спільнота України вимагає звільнити незаконно засудженого в Російській Федерації до 12 років позбавлення волі кореспондента українського інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, припинити переслідування в тимчасово окупованому Криму журналіста проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» Миколи Семени, якому суд заборонив залишати півострів і займатися журналістською діяльністю, а також кримськотатарських громадянських журналістів Сервера Мустафаєва, Нарімана Мемедемінова та інших кримськотатарських активістів-блогерів об’єднання «Кримська солідарність», яких російська влада тримає у місцях неволі, використати всі важелі впливу на де-факто владу незаконного угрупування «ДНР» у тимчасово окупованому Донецьку для звільнення журналіста Радіо Свобода Станіслава Ассєєва та позаштатного автора Радіо Свобода Олега Галазюка», - йдеться у заяві.

Читайте також: В університеті ім. Шевченка провели флешмоб на підтримку Сущенка і в'язнів Кремля

Тиск на цих журналістів та блогерів неодноразово засуджували міжнародні інституції, в тому числі - Міжнародна федерація журналістів, Європейська федерація журналістів, Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, Моніторингова місія ООН з прав людини.

У НСЖУ також висловили сподівання, що питання визволення незаконно утримуваних та ув’язнених журналістів і блогерів, як і інших українців-жертв агресії, стане одним із пріоритетів у діяльності новообраного Президента України Володимира Зеленського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-