У правозахисників немає доступу до справи Сущенка

У правозахисників немає доступу до справи Сущенка

Укрінформ
Для звільнення українських політв’язнів, які утримуються у Росії, в тому числі кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, немає переговорної платформи, і її вкрай потрібно створити.

Таку думку в бесіді з кореспондентом Укрінформу висловила активістка, координатор громадської ініціативи "Media Initiative for Human Rights" Марія Томак.

"Немає платформи. Мінськ – не те місце, де це буде вирішене", - зауважила активістка.

Кілька випадків звільнення бранців Кремля до цього часу стали можливими виключно завдяки втручанню та закулісним переговорам за участі деяких світових лідерів, серед яких була й канцлер ФРН Ангела Меркель, підкреслила вона.

Говорячи про Сущенка, Томак зазначила, що це абсолютно політична справа, але проблема з так званими "шпигунськими справами" в тому, що у правозахисників немає доступу до документів — вони засекречені. Принаймні, Росія не заперечує той факт, що Сущенко є громадянином України, як це відбувається з кримчанами та створює додаткові проблеми.

Роман Сущенко залишається заручником, у тому числі, заручником ситуації бо відсутня конкретика щодо його звільнення, вважає активістка. На її думку, першим буде обмін полонених моряків, а до того навряд чи можливе якесь просування.

Читайте також: Балуха перевели до колонії у Тверській області

Можна було би пропонувати Москві обмін 21 росіянина, які зараз перебувають в українських в’язницях. Але, каже активістка, схоже, вони не дуже цікавлять РФ. І важливо, щоб російські активісти намагалися актуалізувати це питання для самої Росії. Тут Томак навела приклад ГРУшників, яких обміняли великою мірою завдяки тому, що їх «розкрутив» Павло Канигін, кореспондент "Нової газети".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-