У Парижі відкрилася виставка малюнків Сущенка

У Парижі відкрилася виставка малюнків Сущенка

Репортаж
Укрінформ
У культурно-інформаційному центрі посольства України у Парижі відкрилася виставка малюнків політв’язня Кремля Романа Сущенка.

Виставка демонструє підтримку кремлівському бранцю, наголосив Надзвичайний і Повноважний Посол України у Франції Олег Шамшур, повідомляє Укрінформ. Серед присутніх на заході було багато тих, хто знав його як високопрофесійного журналіста, коли він працював власним кореспондентом Укрінформу у Франції.

"Ми знаємо Романа як високопрофесійного журналіста. Але сьогодні ми визнали Романа Сущенка як художника. Для нас це не лише виставка. Це можливість висловити нашу солідарність Роману. Адже він ув'язнений у російському "ГУЛАГу" за фальсифікованими, поза справедливим судочинством, обвинуваченнями. Умови його тримання є дуже важкими. Але Роман мужньо тримається в таких умовах", - сказав Олег Шамшур.

Дружина Сущенка Анжела розповіла, що у своїх роботах з неволі Роман хотів передати всі свої відчуття жаги до життя попри умови, в яких перебуває. "Він не втрачає надії і дуже чекає на повернення додому", - додала вона. За її словами, чоловік завжди захоплювався живописом, малюванням, і навіть привіз у відрядження до Франції мольберт. Анжела Сущенко зазначила, що перший малюнок, який Роман створив у 2017 році у СІЗО "Лефортово", - був пейзаж його улюбленого Парижа.

Виставка складається зі збільшених фотокопій малюнків Романа, створених в ув’язненні за допомогою доступних матеріалів - кулькової ручки, бурякового соку, лушпиння цибулі, чаю, кетчупу, прального порошку. За словами друга Романа кореспондента "Новой газеты" у Парижі Юрія Сафронова, для нього став справжнім відкриттям цей вимір таланту українського журналіста.

"Тобто спочатку він робив контур ручкою? Ні, напевно, олівцем… Це ж на звичайному машинописному папері. Дуже вражає", - ділився спостереженнями щодо техніки, у якій виконані малюнки Романа, один із відвідувачів.

Анжела Сущенко також привезла кілька оригіналів малюнків та лист Романа, написаний російською мовою (іншими російські тюремники забороняють) із колонії суворого режиму в Кірово-Чепецьку, що у Кіровській області РФ.

Укрінформ із дозволу родини Романа публікує копію листа.

"Можливо, деякі з моїх робіт уведуть когось із гостей в оману однокольоровістю тіней. Хочу вас запевнити – це не обман зору, а лише убогість тюремної палітри…", - пише Роман Сущенко про своє мистецтво з-за ґрат.

Один із відвідувачів, оцінюючи художній рівень малюнків та обставини і умови, за яких вони були зроблені, навіть запропонував дружині Романа продати оригінали. Мовляв, за його оцінками, вони реально можуть мати доволі високу ціну. "Ні, ніколи. Це не наш шлях", - відповіла Анжела.

У Парижі відкрилася виставка малюнків політв’язня Кремля Романа Сущенка / Фото: Лавренюк Андрій. Укрінформ

"Але ж після виходу Романа з в'язниці вартість робіт значно знизиться", - зауважив співрозмовник.

"То й добре. От ми і хочемо, щоб для нас якнайскоріше цей жах завершився", - була відповідь.

На виставку татових малюнків прийшов і син Романа Сущенка - шестикласник Максим. Він стояв біля вікна поряд із плакатом з портретом батька, і виглядав гостей виставки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-